Egy kulcscsomó okozott káoszt egy ausztrál reptéren

Egy utas kulcscsomója okozott káoszt a melbourne-i belföldi reptéren helyi idő szerint hétfőn. Több ezer utast szállítottak le a gépekről vagy hívtak vissza a beszálló kapuktól, hogy újra átvizsgálják őket és a kézipoggyászaikat, mert egy utas kulcscsomóját a reptér rendszere nem tudott azonosítani.

Először a reptéri biztonsági szolgálat csak annyit vett észre, hogy egy gyanús tárgyat nem világítottak át, és az utas anélkül sétált tovább, hogy átvizsgálták volna.

A Qantas Légitársaság szóvivője, Lloyd Quartermain azt mondja, hogy bár az utas átment a detektoros kapun, a kulcscsomója viszont nem. Amikor a biztonsági szolgálat megnézte a zárt láncú kamera felvételeit nem tudták azonosítani az ismeretlen tárgyat. Ezért inkább lezárták Ausztrália második legnagyobb városának repterét és az 1-es terminálról, amiről a Qantas járatai indulnak egyetlen gépet sem engedtek felszállni.

Mivel a biztonsági előírásokat megsértették, a legmagasabb fokú ellenőrzést végezte el az Ausztráliai Szövetségi Rendőrség – nyilatkozta Geoff Askew a Qantas Biztonsági Szolgálatától.

A felfordulást az okozta, hogy egyesével újra minden egyes utast és a csomagját átvizsgálták. A Qantas járatok 1- 2 órát késtek, a nemzetközi járatokat nem érintette az incidens, mert azok más terminált használnak.