Egy kora reggeli cserkelésnél nincs is jobb…

Az agráriumban fontos, hogy valamennyi hatékonyságnövelő eszközünket csatasorba állíthassuk, mert már néhány eszköz elmaradása is veszélyeztetheti a mindennapi megélhetésünket – jelentette ki Szabó Imre, a derecskei Kasz-Coop Kft. ügyvezetője, a Napló menedzserszalonjában, a Klub Barabásban.

Van helyünk…

Szabó Imre elkötelezett a mezőgazdaság fejlesztése mellett. Ezt mutatja az is, hogy 15 évvel ezelőtt a nulláról indította a vállalkozását. Megtervezte az első öt évet. Azt mondták neki, megvalósíthatatlan, ő mégis megcsinálta.

Azt gondolom, keveseknek adatott meg, hogy a vállalkozása ma ilyen pozíciót foglaljon el. Jelenleg is az akkori időszakhoz hasonlót élünk, csak azzal a különbséggel, hogy most nem a magyar piacon kell elhelyezni magunkat, hanem az európain, versenyezve szinte a világ valamennyi, különböző komparatív előnyökkel rendelkező valamennyi termelőjével – fejtette ki gondolatait az ügyvezető igazgató.

Úgy látja, a mezőgazdaság legnagyobb problémája, hogy nincs meg igazán a termelői összefogás, és nem általános a gazdáknak a minőséggel és a hatékony munkavégzéssel szembeni elkötelezettsége.

Ami elszomorít, hogy még sokan nem értették meg ezeket az elvárásokat, s félő, hogy mire megértik, addigra már késő lesz. Szükség van a mihamarabbi szemléletváltásra – jegyezte meg Szabó Imre, aki legfőbb feladatának azt tartja, hogy a cégcsoport több mint 200 munkatársának hosszú távú foglalkoztatását biztosítsa. Úgy látja, munkatársai egyre jobban kezdik megérteni, hogy ők is felelősek mindezért.

Pihenés vagy munka

Fontos ugyan a munka, de az első helyen a család áll. – A gyerekek pályára állítása a legfontosabb cél. Jó úton halad mindkettő, hiszen a fiam vidékfejlesztési szakon szerez diplomát, a lányom pedig üzleti iskolába jár – mondta Szabó Imre. Cégvezetőként és magánemberként is fontosnak tartja a korszerű, változásra kész szemléletet, még a barátaitól is ezt várja el.

Az ügyvezető életében nem válik szét teljesen a munka és a hobbi. Amikor reggelente és esténként hosszú sétákat tesz, vagy kerékpározik az almáskertben a kutyájával, akkor is a cég dolgai foglalják le gondolatait. Csakúgy, mint olykor vadászat közben, a magaslesen üldögélve. Bár a vadászat többnyire inkább a társaságról, a barátokról, az együtt eltöltött időről szól.

Télen szentel több időt erre. A többi időszakban a pihenést a két-három havonta beiktatott hosszú hétvégék jelentik. Persze, a kerti munka sem maradhat ki a sorból. Pihenteti is, ugyanakkor a fűnyírón üldögélve arra is van ideje, hogy a társaság jövőjén, az újabb feladatokon gondolkodjon.

Kalmár Erika