Egy kivételével kiengedték a szombati demonstráció résztvevőit

Egy kivételével még az éjjel kiengedték a rendőrök azokat a tüntetőket, akiket Budapest utcáiról állítottak elő szombaton – tájékoztatta a Független Hírügynökséget vasárnap kora délután Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Vona Gábort, a Jobbik elnökét is előállították, ő is elhagyhatta a rendőrséget. Egy embert hivatalos személy elleni erőszak miatt tartanak bent – tette hozzá Sagyibó Melinda. Összesen 216 embert állítottak elő.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom először a Szabadság térre hirdette meg az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György és a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Egyesület melletti szimpátiatüntetését. A később meghirdetett, a Bazilika előtti terület helyett végül a Deák téren gyűltek össze, a rendőrség azonban korábbi bejelentésének megfelelően elkezdte előállítani a gárda egyenruhájában lévőket, a tömegből ekkor támadtak rájuk néhányan. Ezután a demonstrációt feloszlatták, a tüntetők utolsó csoportja a Keleti pályaudvarig futott, ott oszlott fel a csapat maradéka.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy az előállítások száma 216-ra emelkedett. Jellemzően garázdaság szabálysértés, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés, illetve hivatalos személy elleni erőszak bűncselekménye miatt történtek előállítások. A zavargásokban 17 ember sérült meg, mindannyian könnyebben.