Egy kis szünet

Akt.:
Egy kis szünet
Gimnazista lányom spanyol tanulmányúton, a nyolcadikos „kicsi” a felvételire való intenzív készülés előtti utolsó nagy pihenésbe kezd: itt az őszi szünet. Hajdu Mariann jegyzete.

Méghozzá tíz napon át tart, talán nem is volt ilyen hosszú az utóbbi években. A kisebb gyerekek szüleinek hatalmas feladvány ez (együttérzésem), kérdéses, hogyan tudják megoldani felügyeletüket. Bár a többség valószínű ügyesen, hiszen az iskolák által felajánlott ügyeleteket nemigen veszi igénybe ilyenkor senki.

Pihenni, pihenni, ráfér kisebbekre, nagyobbakra egyaránt, sőt, a tanárokra is. Nem könnyű ez a tanév (sem), kihívás elé állít gyereket, pedagógust. Gondoljunk csak az év elején bevezetett menzareformra (az ízetlen ebédekre), a mindennapos tesiórára (ami az idei évtől minden évfolyamot érint), a sokak által viccesnek tartott mindennapos énekóra tervére.

És akkor még nem is beszéltünk a pedagógusokat érintő etikai kódexről, a minőségbiztosításról, a PÖCS-ről, vagy épp a közelmúlt nagy égéséről, arról, hogy kiderült, a magyar diákok meghökkentő módon alulteljesítettek a nemzetközi PISA-teszteken. A ranglista alján (34-ből 30. helyezés) kullogunk valahol.

Azaz van megszoknivaló, van kihívás, feladat elég a tanévben, van miért pihenni kicsit. Aztán jöhet a folytatás – a téli szünetig 35 tanítási nap lesz – csak tudnánk, hogy jó úton haladunk.

– Hajdu Mariann –
hirdetés
hirdet�s