Egy kis jogászi szerepcsere, valós körülmények között

Akt.:
Dr. Csillám István
Dr. Csillám István - © Fotó: MT
Miskolc – Rendhagyó szakmai verseny zajlott csütörtökön a Miskolci Törvény­széken.

A megyei bíráskodás egyik kiemelkedő személyisége, dr. Csillám István emlékét felelevenítő jogi-szakmai versenyt szerveztek csütörtökön a Miskolci Törvényszéken „A jogászi szerepcsere napja” címmel.

Háromtagú csapatok

A verseny során joghallgatók, fiatal ügyvédek, ügyvédjelöltek, ügyészségi fogalmazók, alügyészek, bírósági fogalmazók és titkárok háromfős csoportokban mérhették össze tudásukat polgári és büntető szekcióban.

Az igazságszolgáltatás különböző területeiről érkezett fiatal jogászok érdekes jogesetekkel összefüggésben valós tárgyalótermi környezetben bíróként, ügyészként és ügyvédként versenyeztek, kipróbálva magukat a másik hivatásrend munkájában is.

A jogászi hivatás elméleti és gyakorlati kiválóságainak részvételével alakult zsűri számos szempontot vizsgált a döntést megelőzően, majd a zsűri döntése alapján mindkét szekcióban első helyezést ért el a Miskolci Törvényszék csapata, büntető szekcióban a zsűri különdíjában részesültek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, polgári szekcióban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara versenyzői.

A tudás bővítése

A feldolgozandó jogeset magas szakmai színvonala lehetőséget biztosított arra, hogy a versenyzők a látókörüket szélesítsék, tudásukat bővítsék és a gyakorlatban a másik hivatásrend munkájában ténylegesen előforduló nehézségeket megtapasztalják.

A Miskolci Törvényszék vezetése és a szervezők hisznek abban, hogy a rendhagyó szakmai program, mely során a versenyzők valamennyi gyakorló jogászi hivatásrend szerepét magukra öltötték, erősíti a hivatásrendek együttműködését és oly módon orientálja a pályára kerülő fiatalokat, hogy mindeközben a verseny névadójának elhivatottsága, életútja követendő példát szolgáltat számukra.

– ÉM-SZB –
hirdetés


hirdet�s