Friss hírek

2009.03.18. 15:56

Kiállították Szombathelyen a 2300 éves kecskemúmiát.

<p>Megnyílt szerdán Szombathelyen a Schmidt Múzeum új állandó kiállítása, amelyen most először látható a törpekecske múmia. A Magyarországon egyedülálló leletre nemrég a múzeum raktárában bukkantak rá. Azt nem tudni, hogy a múmia miként került Szombathelyre.</p>

Dr. Schmidt Lajos, szombathelyi orvos a 20-ik században évtizedeken át gyűjtötte a legkülönbözőbb tárgyakat elsősorban Szombathelyen és környékén. Rendkívül gazdag gyűjteményéből 1971-ben múzeumot alakítottak ki, akkor a múmiát nem állították ki. A lelet a raktár többszöri költözködése során a 90-es években elkallódott. A kiállítást az elmúlt hónapokban újrarendezték, a múmiát a munkák során találták meg. Mint Keppel Csilla, a múzeum igazgatója, egyben a gyűjtő Dr. Schmidt Lajos unokája a Független Hírügynökségnek elmondta: azóta a vizsgálatok bebizonyították, hogy a lelet eredeti és valószínűleg az időszámítás előtti harmadik századból származik. Az ókori egyiptomiak istenségnek tartották a kecskéket, ezért mumifikálták őket. Magyarországon ez az egyetlen kecskemúmia. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez a lelet miként került Dr. Schmidt Lajos gyűjteményébe.

Az új állandó kiállítás két részből áll. Az elsőben a múzeumalapító emlékét mutatják be a hozzá kapcsolódó személyes tárgyakkal. Látható kedvenc órája, személyes fotói és egy általa vizsgált oklevél, amely az 1848-49-es szabadságharc idejéből származik. A másik részen a néhai orvos által összegyűjtött régiségek, összesen 1374 tárgy látható. Fegyvereket, festményeket, és szombathelyi építkezésekről előkerült, annak idején a gyűjtő által megmentett régészeti leleteket állítottak itt ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!