Helyi közélet

2013.07.01. 12:13

Avas szálló: kalákában építik újjá?

Miskolc - A miskolciak összefogására számít a főépítész: úgy látja, a város szimbólumává vált "romot" közös erővel lehetne felújítani.

Miskolc - A miskolciak összefogására számít a főépítész: úgy látja, a város szimbólumává vált "romot" közös erővel lehetne felújítani.Civil összefogást hirdet a főépítész: a miskolciak segítségét kéri ahhoz, hogy újjáépüljön az Avas szálló. Rostás László megjegyezte, az utolsó pillanatban vagyunk, olyannyira leromlott a hajdanvolt patinás szálló. A szálloda közel két évtizede csúfítja a miskolci főutcát, pillanatnyilag úgy néz ki, mintha bombatalálat érte volna. És ez nem csak a külső. A főépítész lapunknak elmondta, belülről is vittek mindent: naponta lopják, bontják, a rendőrség néha a helyszínre megy, de ennél többet nem tudnak tenni.

Az Avas szállót tulajdonló Multicasa Consulting és a miskolci önkormányzat között jelenleg per van, ami még ki tudja, meddig húzódik. 2010 tavaszáig úgy tűnt, hogy sínen van az épület sorsa, a tulajdonos már egy jó ideje dolgozott az épületen, hogy szállodaként működtesse. Ám ekkor - vitába keveredett az örökségvédelemmel - és leállt az építkezés. Azóta romlik folyamatosan az épület.

Védelem nélkül

- Mindenféle védelem nélkül hagyták az épületet, ezzel veszélyeztették a már megépült részek állékonyságát is - mondja Rostás László. - A stukkók szakadnak, jelentkeztek az épületszerkezeti törések. A járási, építésügyi és örökségvédelmi hivatal a napokban kötelezte a szálló tulajdonosát az állagmegóvásra, ám ők nem reagáltak a felhívásra.

Így jött az ötlet a "közösségi" felújításra. A múlt héten már beszámolt lapunk arról, hogy több miskolci szakközépiskola jelezte, nyári szakmai gyakorlat keretében felújítanák az épület homlokzatát. Rostás Lászlótól megtudtuk, valójában ők kezdeményezték az együttműködést, így hamarosan kezdődhet a munka.

Kérdeztük, hogyan történhet ez meg, hiszen maga az épület nem a város tulajdona. Rostás László elmondta, résztulajdonos az önkormányzat (mint egy társasháznál), így kaptak lehetőséget az állagmegóvásra.

- Még nem száradt meg a homlokzat, ez hátráltatja a kezdést - mondta a főépítész, amikor a kezdés időpontjáról érdeklődtünk. Szeptember végéig indulna maga a kültéri munka, de a homlokzati elemek gyártásának előkészítése már elindult a szakközépiskolák műhelyeiben a művésztanárok segítségével. Augusztusban kezdődhet el a sorozatgyártás, s szeptemberben felhelyezhetnék őket a felújított homlokzatra.

Több milliárd kellene...

Megjegyezzük, műemléképületről van szó, amely felújításának szabályai vannak. Hogyan engedélyezi a hivatal a diákmunkát?

- Az eredeti állapot helyrehozását vállalták magukra az iskolák, a bővítéshez nem nyúlnak, a munkálatok pedig a járási hivatallal való egyeztetéssel folynak. A bővített részeken csak stabilizálni szeretnék annak állapotát.

Jeleztük, a felújítással az épület homlokzata ugyan szép lesz, de a szálló belseje továbbra is használhatatlan marad. Rostás László hangsúlyozta, nem szeretnének itt megállni: folytatnák a felújítást.

- Nincs más lehetőségünk - folytatta. - A belső munkákhoz is kérjük majd iskolák segítségét. Ehhez (a szükséges pénzhez, munkálatokhoz) viszont tudom jól, miskolci összefogásra van szükség. Mindenki segítségét várnánk, sajnos, a város költségvetésébe ezek a munkálatok nem férnek bele.

De több milliárd kellene a felújításhoz, jegyezzük meg.

- Ez így van, de apró lépésekben teljesíthető lenne. Kidolgozzuk ennek stratégiáját, s így járható lenne az út. Mindenki annyit tesz bele, amennyit tud. Ha valaki csak egy napot, akkor annyit. Ez is ér annyit, mint másnak egymillió. Itt a lényeg az, hogy tud-e a város összefogni. Ez egy emblematikus épület, eszmei értéke van, nem forintosítható. Az már más kérdés, hogy ha elkészülne, akkor mi lenne a sorsa, ki üzemeltetné, de ezen ráérnénk később gondolkodni - fogalmazott a főépítész.

ÉM-HM

Előzmények

A múlt héten írtuk, három szakközépiskola működne közre az épület homlokzatának felújításában: a Kós Károly, a Gábor Áron és az Eötvös iskolák. A szakközépiskolában kőműveseknek és burkolóknak, ácsnak és állványozónak is tanulnak gyerekek, így akár a nehézállvány építésébe is be tudnának szállni. A Gábor Áron és az Eötvös József szakközépiskolákban művészeti képzés is folyik – építőkemencével is rendelkeznek – így az ott tanulók például a kerámiák legyártásában vehetnének részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában