Egy kalandos nap végén

Parc fermé a diósgyőri stadionban
Parc fermé a diósgyőri stadionban
Izgalmas első napon vannak túl a 14. McRally résztvevői: az ORB idei 2. futamát több mint 100 autó kezdte meg, akik közül 26-an biztosan nem rajtolnak el vasárnap reggel.

Az ideje korán búcsúzók közül a sokáig az abszolút 3. helyen autózó Turán, Benics és Herczig, Csökő párosok számítanak nagy névnek. A vasárnapi folytatás így is látványos és szoros csatát ígér a várhatóan ismét több tízezres nézősereg számára.

Ezt mondták a szombati célban – Parc Fermé előtt:

Benik Balázs, Varga István (1), Ford Focus RS WRC:

– Nagyon hosszú napon vagyunk túl. A második körben a felhordás alaposan megnehezítette a dolgunkat, így sokat kellett improvizálnunk. Az útvonalak egyébként rendkívül technikásak, igazi rally pályák. Sajnálom Turi Tomiékat, de visszacsúszásuk nem azt jelenti, hogy vasárnap lazán mehetünk tovább. A folytatásban számomra is vannak új pályák, ami még inkább komoly koncentrációra késztet majd a nap során.

 Asi, Dalmady Viktória (3), Mitsubishi Lancer EVO VI:

– Számunkra nagyon jó volt a verseny, a csapat, a pályák és új navigátorom is kiválóan vizsgázott. Végig csatáztunk Spiciékkal és Turánékkal. Tomiékkal én is együtt érzek. A vasárnapi Sáta-Ózd közötti gyorsasági ismeretlen számomra, így azt külön várom. Jó lenne ezt a helyet megőrizni, sőt az egyenesen szenzációt jelentene számunkra!

 Spitzmüller Csaba, Béres László (4), Skoda Fabia WRC:

– Kicsit elkedvtelenített bennünket a nap elején megkapott 10 mp-es büntetés, melynek következtében a másodikról az ötödik helyre csúsztunk vissza. Ha ez nincs, másodikként zárhattuk volna a napot. Ma még távolinak érzem az abszolút harmadik hely megszerzését. Vasárnap jó lenne végig száraz időben autózni, hogy ne a gumicserék határozzák meg a verseny kimenetelét. Célunk, hogy felálljunk a dobogóra!

Turi Tamás, Tóth Imre (2), Skoda Fabia WRC:

– A gyorsaságikon semmi gondunk nem volt, viszont az etapokon háromszor is megállt az autónk, vélhetően üzemanyag-szállítási probléma miatt. A nap végén, a beíró előtt 300 méterrel negyedszer is leállt a motor, ezért késtük ki a szerviz parkot. Bízom benne, hogy szerelőink megoldották a problémát. Holnap lesz melónk bőven, de remélem hogy előrébb tudunk menni a negyedik helyről!

Ifj. Tóth János, Bahor Bea (5), Peugeot 207 S2000:

Az autóról mi és a szerelő csapat is sok információt gyűjthettünk be a nap során, ami segít a későbbiekben a még konkrétabb elképzeléseink érvényesítésében. Kaptunk egy kisebb és egy nagyobb defektet, de egyébként rendben volt minden, így abszolút elégedettek lehetünk. A WRC-kkel nem igazán, de a többiekkel vasárnap is „vívni” szeretnénk!

Vizin László, Zsíros Gábor (9), Subaru Impreza WRC:

– Volt mindenféle történés a mai napon. A 2. gyorson leestünk az útról és bent hagytunk 30 mp-et, szoktuk az autót. Miskolcon mindig remek a hangulat, sok a néző, így van ez most is, aminek nagyon örülünk. A vasárnapi bükkszentkereszti folytatást az útfelhordás nehezítheti meg leginkább.

Bútor Róbert, Tóth Vilmos (8), Suzuki Swift S1600:

Maximálisan elégedettek vagyunk. Sem az autó, sem a csapat nem hibázott. Azért az nem jött túl jól, hogy a 7. gyorson egy fácán betörte az első szélvédőnket. Vasárnap pörgősebb gyorsaságikra számítunk, szerintem a 20 km-es ilyen szakasz vízválasztó lehet a végeredmény szempontjából.

Matics Mihály, Vinoczai Attila (10), Mitsubishi Lancer EVO VI:

Helyezés szempontjából hozzávetőlegesen erre számítottunk. Leszámítva azt, hogy az 1. gyorson nem volt első fékünk, más gondunk nem akadt. A felhordás zavart, hiszen Egerben ezen buktunk, melynek emléke még élesen élt bennem. Bükkszentkeresztet elóvatoskodjuk vasárnap, a többi gyorson pedig majd jól belehúzunk.

 Hideg Krisztián, Kerék István (11), Mitsubishi Lancer EVO VI:

Pozitív élmény volt, hogy a gyorsasági szakaszok vonalvezetése rendkívül technikás, negatív pedig az, hogy sok etap-kilométert kellett teljesítenünk. Abszolút helyezésünket nagyon szeretnénk megőrizni, pláne a törött kezemmel.

Botka Dávid, Szenner Zsolt (12), Mitsubishi Lancer EVO VI:

– A verseny elején tönkrement az autónk, ezért fárasztó napunk volt. A 2. és a 4. gyorsot nagyon élveztük. Ha holnap ugyan így megyünk, akkor abszolútban az ötödik, a kategóriában pedig a harmadik helyet szerezhetjük meg ezen a kiváló futamon.

Borsi Gergely, Baranyai László (14), Subaru Impreza WRC:

– Egy igazán sikeres napot tudhatunk magunk mögött. Önindító hiba miatt ötször toltuk be az autónkat, ami több volt, mint nehéz, de legalább elmondhatjuk, hogy a mai fittnesz-edzésünket is letudtuk. A mostani pozíciónkat végeredménynek is elfogadnánk, de ha egyet léphetnénk előre, akkor még jobban örülnénk.

Ifj. Érdi Tibor, Lukács József (15), Toyota Corolla WRC:

A mai nap csak kalandot hozott nekünk. Az első gyorson két megforgás, a negyediken defekt, a hatodikon újabb egy forgás, míg a nyolcadikon egy újabb defekt színesítette a programunkat. A vasárnapi folytatás sem ígér nagyobb „nyugodtságot”, ezért elsődleges, hogy kalandmentesen ússzuk meg a napot.

Elek István, Budai Annamária (16), Mitsubishi Lancer EVO IX:

– Gyengén kezdtünk, leginkább azért, mert én fejben nem voltam ott igazán. Egyszer lecsúsztunk az útról, de szerencsénkre egy bucka visszadobott oda bennünket. A második helyen vagyunk, két tizedmásodpercre „legyalultuk” a hátrányunkat. Holnap – a hazai pályán – emlékezetes teljesítményt szeretnénk nyújtani.

Ollé Sándor, Kerék Balázs (23), Suzuki Swift S1600:

– Hála istennek vége a mai napnak, itt vagyunk a célban! Az előttünk elhaladó 22 autó valóságosan „murvássá” teszi az aszfaltot. Mindenesetre megpróbálunk abszolútban az első 15 közé kerülni. „Túlélésre” megyünk, mert előre lépnünk már nem igazán lehet.

Tárnok Tamás, Herr Mátyás (36), Renault Megane Kit-Car:

– Az első gyorsokon kissé „beszunyókáltunk”és Hadik Andristól kaptunk is rendesen. A nap végére ledolgoztuk a hátrányunkat, sőt 5 mp előnyre váltottuk azt. Holnap szeretnénk éberebben kezdeni!

Hadik András, Juhász István (37), Skoda Octavia Kit-Car:

– Kicsit fáradtak vagyunk, mert sokat dolgoztunk a verseny előtt. Nem tudtunk igazán gyorsan menni, ráadásul kaptunk egy defektet is. Összességében ez az oka annak, hogy abszolútban nem a várt pozícióban tanyázunk. A csoport második hely viszont biztató a folytatásra.