Egy jó benzinkutas aranyat érhet

Időnként mindenkinek szüksége lenne egy alapos vezetéstechnikai tréningre.

 A személygépkocsik esetében is sok múlik a közlekedés biztonságához közvetve hozzájáruló embereken – emlékeztet az Allianz szakértője. Egy lelkiismeretes benzinkutas nem csupán tankolni segít, de a biztonságos közlekedésért is tehet, ha az olajszintet és a kerekek nyomását is ellenőrzi, a szélvédőt, a többi ablakot, lámpákat és visszapillantókat letisztítja. Még több múlik a szerelőkön, akik a rendszeres szervizeken nem csupán a műszaki vizsga követelményeinek minimális átugrására készítik elő az autót, hanem valóban tüzetesen ellenőrzik.

Mérnökszemmel

Vannak persze olyanok is, akikkel soha nem vagy csak ritkán találkozunk. A biztonságtechnikai kutatóintézetek stábjai helyett csupán az eredményeiket ismerjük. A München melletti AZT központ kutatómérnökei például a káresetek okait, a baleset-veszélyesség forrását vizsgálják, hogy a tanulságok felhasználásával javuljon a felnőtt és gyermek utasok, a kerékpárosok, motorbiciklisták, valamint a gyalogosok közlekedési biztonsága, csökkenjen a balesetek száma és súlyossága.

Készüljünk fel

Végül, ne feledkezzünk meg a vezetéstechnikai trénerekről sem, akiket még véletlenül sem szabad összetéveszteni a gépjárművezető-oktatóval. Sajnos, sok autós számára a trénerek is a „sosem látott” kategóriába tartoznak, pedig a nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy bizonyos időközönként minden jogosítvánnyal rendelkező embernek szüksége lenne egy alapos vezetéstechnikai tréningre. Aki nem bízza a szerencsére saját és utasai biztonságát, az a Hungaroringen belül található vezetéstechnikai centrumban is próbára teheti tudását, s ami még fontosabb, elmélettel és sok gyakorlattal gyarapíthatja is.

P. A.