Friss hírek

2010.05.04. 11:16

A Jobbik szerint nem érvényesülnek majd az EU zöldpolitikai alapelvei

<p>A Jobbik Magyarországért mozgalom sajnálattal veszi tudomásul, hogy az újonnan alakuló kormányzatban a környezetvédelem nem kap önálló minisztériumot - mondta Hegedûs Tamás, a Jobbik frakcióvezetõ-helyettese a párt kedd délelõtti sajtótájékoztatóján.</p>

A politikus szerint az elmúlt 20 évet ezen a területen is rengeteg hiba jellemezte, de a környezetvédelem önállóságát eddig senki nem kérdõjelezte meg. Hegedûs Tamás a lépést visszafelé menetelésnek értékelte. Mint mondta, az újonnan felálló, de a jelenlegi agrártárca bázisára épülõ vidékfejlesztési minisztérium berkein belül nem érvényesülhetnek majd maradéktalanul az uniós és nemzetközi zöldpolitikai alapelvek. A mezõgazdaság és a környezetvédelem, természetvédelem sokszor ellentétes érdekei a múltban is eredményeztek feszültséget az érintett tárcák között. Példaként a védett állami erdõk vagyonkezelését vagy a vízgazdálkodást említette. A frakcióvezetõ-helyettes szerint félõ, hogy a környezetvédelmet, a természetvédelmet és a vízügyet az új agrártárcába integrálva, az érdekellentétek rendre a zöld szempontok, a környezeti fenntarthatóság rovására dõlnek majd el.

Magyarországon több tízezer ember dolgozik a környezet védelméért, de ha a jövõben a környezetvédelem alárendelt szerepbe kerül, az általuk elért eredmények is veszélybe kerülnek, ráadásul a döntés munkájuk lefokozását is jelenti - tette hozzá a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!