Magyarország

2010.05.12. 19:59

Ombudsman: alapjogokat sért a guberálás büntetése

<p>Sérti a kiszolgáltatott helyzetben lévők alkotmányos jogait az, hogy Kaposváron rendeletben tiltják guberálást.</p>

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a kaposvári önkormányzat érdemi alkotmányos indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek alapjogait. Szabó Máté ezért a guberálás büntetését előíró rendeleti szabályozás mielőbbi visszavonását kérte.


Kaposváron pénzbírságot kapnak azok, akik a városban guberálnak. Szabó Máté ombudsman erről részletes tájékoztatást kért korábban a város jegyzőjétől. Kiderült, hogy az önkormányzat környezetvédelmi és közegészségügyi okok miatt már 1992 óta bünteti a guberálást. Az önkormányzat szerint a guberálók szemetelnek és sértik az ott élők tulajdonhoz való jogait. A guberálás miatt az elmúlt négy és fél évben több mint 900 feljelentés érkezett, de a legtöbb nem vezetett eredményre, mert a nagyrészt hajléktalan guberálókat nem tudták megtalálni.

Szabó Máté országgyűlési biztos szerint a rendelet formailag nem kifogásolható, ám egy demokratikus jogállamban egy önkormányzati rendelet sem tilthat tetszőlegesen bármely magatartást. Az ombudsman úgy látja: a jogsérelmet súlyosbítja, hogy eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket büntetetnek a guberálás miatt. Utóbbi sokszor az alapvető megélhetés csaknem egyetlen legális lehetősége - emlékeztetett. Az országgyűlési biztos jelentésében hangsúlyozta: ha már a szociális ellátórendszer minimálisan sem képes a segítségre, akkor semmiképpen sem a guberálás üldözése a megfelelő megoldás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a guberálás nem mosható egybe a szemeteléssel, valamint a szemétbe dobott tárgyak nem képezik már senki tulajdonát.

Az ombudsman megállapította, hogy a fennálló jogi helyzet miatt sérül az érintettek emberi méltósághoz való joga, ezért felkérte a kaposvári képviselő-testületet: vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szabálysértésekről szóló rendeletének vizsgált szakaszát - közölték szerdán.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!