Egy istálló bezárásáért éhségsztrájkol egy férfi Adácson

Éhségsztrájkba kezdett egy adácsi férfi hétfőn, mert évek óta befolyik a trágyalé házába és kertjébe egy közeli istállóból. A bűztől már a lakást sem tudják szellőztetni. Nagy Sándor az adácsi községháza előtt éhezik reggel 8 óra óta, két rendőr vigyáz rá, és azt mondja, hogy éjjel-nappal ott lesz. Csak ásványvizet vesz magához.

Nagy Sándor már több, mint három éve küzd azért, hogy bezárják a szomszédjában működő marhatelepet. A trágyalétől fertőzött rovarokat óránként kaparják le a légyfogóról, a közeli kutak pedig szinte ihatatlanná váltak.

A Heves megyei településen élők korábban aláírásgyűjtésbe kezdtek a szerintük engedély nélkül felépített istálló bezárásáért, de eddig nem jártak sikerrel.

Közben az istálló tulajdonosai a községháza előtt összegöngyölt újságokkal és botokkal támadtak hétfőn napközben az éhségsztrájkoló férfira. Nagy Sándort és családját többször megfenyegették már azért, hogy hagyja abba a tiltakozást. A férfit rendőrök védték meg. Nagy Sándor azt mondta, hogy nem fél és addig folytatja az éhségsztrájkot, ameddig egészségi állapota engedi.

Az istálló tulajdonosa állítja: annak ellenére, hogy lakóövezetben tartja az állatokat, van engedélye a 14 tehén tartására. Miksi Zoltán szerint az ÁNTSZ semmilyen szabálytalanságot nem talált nála, istállóját pedig az uniós előírásoknak megfelelően építette. Az önkormányzat tavaly augusztusban már elrendelte az istálló felszámolását, de azóta sem történt semmi. A marhatelep ügyében várhatóan az Országos Tisztifőorvosi Hivatal hoz majd végleges döntést, egyelőre nem tudni, mikor.Sporthírek