Egy ingyentelefon és a járőr érkezik

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Annyi rendőr nincs, hogy minden intézményt, templomot vagy közintézményt szemmel tartson. A kocsmák folyamatos ellenőrzése, a távozó renitenskedők felügyelete sem oldható meg csupán rendőri eszközzel – vallja a rendőrkapitány.

Az egyre szaporodó graffitis falfestések és köztéri eszközökben okozott rongálási károk visszaszorítása érdekében a lehetséges megoldás egyik kulcsa a térfigyelő rendszer bővítésében rejlik – mondta lapunk kérdésére dr. Pásztor Albert ezredes a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője, amikor a megyeközpontban szaporodó közterületi rongálások és falfirkák elleni harc lehetséges eszközeiről faggattuk.

Visszaszorulnak a bűncselekmények

Annyi rendőr a nincs, hogy minden intézményt, templomot, vagy közintézményt szemmel tartson. A kocsmák folyamatos ellenőrzése, az onnan távozó renitenskedők felügyelete sem oldható meg csupán rendőri eszközzel. Ami bizonyos, és bevált, az térfigyelő kamerák bűnmegelőzési, adott esetben tetten érési szerepét jelenti. Előbb a belvárosban, tavaly pedig az Avasi lakótelepen kezdte meg működését a rendszer. Tényként könyvelhető el, hogy a bekamerázott területen szinte megszűnik a gépkocsifeltörés, és más bűncselekmények is visszaszorulnak – érvelt a kapitány. A kamera képei a Miskolci rendőrkapitányságra és az Avasi rendőrősre futnak be. A “diszpécser” a látottak alapján azonnal szól az ügyeletnek, ahonnan rendőrt irányítanak a tetthelyre.

Finanszírozás és üzemeltetés

Dr. Pásztor Albert tudatta, hogy az eddiginél több járőr nem lesz például a történelmi Avas területén. A szolgálatban lévők a számukra meghatározott terv szerint járőröznek és jelennek meg a különböző városrészekben, és utcákban. Ha bármi rendellenes dolog történik, valaki graffitiseket, rongálókat, vagy más bűncselekmény elkövetőjét látják valahol, azonnal tárcsázni kell az ingyenes 107-es segélyhívót. Ez egy fillérjébe nem kerül a bejelentőnek. Az ügyeletes pedig a történésnek megfelelő erőt irányít a helyszínre. Az ezredes szerint a következő lépcsőben az Avasalján, a Szinva teraszon, a Hősök terén és a Vologda lakótelepnél kellene kiépíteni a térfigyelő rendszert. Erre azonban a rendőrségnek nincs pénze. Az önkormányzat finanszírozhatja a bővítést, és az üzemeltetéshez is hozzá kell járulnia.

PT