Egy indiánugrással érkeznek meg az Ifiházba Miskolcra

A Mohikán tagjai a hangszeres zenére esküsznek.
A Mohikán tagjai a hangszeres zenére esküsznek. - © Fotó: Magánarchívum
Miskolc – Igazi hangszeres zenével hódít a Mohikán zenekar országszerte.

November 25-én 19 órától lép közönség elé az Ifjúsági és Szabadidő Házban a Mohikán zenekar. A koncert egyben lemezbemutató esemény is, hiszen a napokban jelent meg a zenekar második albuma, Indiánugrás címmel.

A Mohikán zenekar 2015 elején alakult. Zenei világuk és dalaik hangulata vállalt elismeréssel fordul a nagy sikerű Republic zenekar felé és főhajtással tiszteleg énekes-dalszerzőjének, Bódi Lászlónak az emléke és zenei öröksége előtt.

Jó a fogadtatás

Ahogyan a zenekar frontembere, Nagy Tibor István vallja: „A cél nem egy cover band létrehozása volt, sokkal inkább a Republic gyökereket megőrizve, saját dalokon keresztül eljutni a közönséghez.”

Nagy Tibor István a zenekar alapítójaként a 90-es években kezdett dalokat írni, ezek hangszereléséhez még Miskolcon kezdett hozzá. Ehhez a munkához csatlakozott Sivák Zsolt és Földes Máté, akik Tóth Zoltán, a Republic zenekar egykori dalszerző-­gitáros-énekesének ajánlására jelentkeztek. Nagy Gergő, Sivák Zsolt gitáros gyermekkori barátjaként és régi zenésztársaként került a dobok mögé. Így alakult ki a zenekar aktuális magja.

A magyar beat-rock hagyományokat alapul véve kezdtek el zenélni és megalakulásukat követően szinte azonnal színpadra is álltak. Nem egészen egy évvel a zenekar megalakulását követően jelent meg első lemezük „Hova száll a pipából a füst?” címmel.

2017 novemberében jelent meg a zenekar második nagylemeze. Az Indiánugrás dalai a mai hétköznapokról, a minket körülvevő érzelmekről szólnak. Teszik ezt olyan stílusban, hogy a 13 változatos dal üdítő eklektikáján végiglépdelve bárki újra felfedezheti magának a költészetet és a lassan kiveszőfélben lévő urbánus népművészetet. Sivák Zsolt azt mondja, ez már egy egységesebb és érettebb anyag, mint az első album volt.

– Az első lemezünknek is jó volt a fogadtatása, nemcsak a megyében, de az ország számtalan részén sikerült koncerteznünk és mindenhol átment a közönségnek az, amit közvetíteni szeretnénk a zenénkkel. Fontos, hogy mi írjuk a dalainkat, a saját érzéseink vannak benne, és ettől lesz hiteles. Olyan dalokat írunk, amelyek hangszeresen előadhatóak, nincsenek benne effektek, csak tiszta hangzás. Sokan azt mondják, ez egyfajta hiánypótlás, sokan fedeznek fel hasonlóságot a Republic zenéje kapcsán. Mi nem akarunk másolni senkit, de az tény, hogy azon az úton járunk, amelyen a Republic is elindult annak idején – mondja a gitáros.

Az ifiházas fellépésen kívül még vár két-három koncert a zenekarra idén, és az Angyalod vagyok című dalhoz videoklipet is terveznek kiadni. Ugyanakkor már új dalok is készülnek, így Zsolt biztos benne, hogy jövőre is jelenik meg új albumuk.

Horváth Imre


Névjegy

A Mohikán tagjai

Bucsi László basszusgitár

Földes Máté gitár, billentyű, ének, vokál

Nagy Gergő dob

Nagy Tibor István ének

Sivák Zsolt gitár


Béres Szabi és Sivák Zsolt
Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere, a miskolci gyökerekkel rendelkező Mohikán zenekar oszlopos tagja Sivák Zsolt volt, aki mesélt nemrég megjelent második albumukról, valamint terveikről is az olvasóknak. Béres Szabi: Mikor és hogyan alakult meg a Mohikán zenekar, kik alkotják a bandát? ...