Egy idény, három edzőcsere

Az Ózdi KC-t eddig tavasszal irányító Herczeg Béla a fehérgyarmati vereség után lemondott posztjáról, Závodszky István az új edző.

A feljutási tervek a tiszaföldvári vereség után végképp elszálltak az Ózdi KC esetében. Még az osztályozót jelentő harmadik pozíció megszerzésétől is távol kerültek a piros-kékek. Ebben az idényben ugyanis hagyományaihoz képest jóval gyengébben szerepel az együttes a férfi kézilabda NB I/B-ben. Pedig az ősz remekül kezdődött, a gárda kilenc mérkőzésből nyolc győzelemmel állt az élen. Az utolsó négy fordulóban azonban zsinórban kikapott az akkor még Barta Zsolt által irányított ÓKC, így tavasszal már bravúrok sorozatára lett volna szükség, hogy megszorongassák az élen álló riválisokat.

A sikertelen ősz után rögtön lemondott az a Barta Zsolt, akit a bajnokság rajta előtt két nappal nevezett ki vezetőedzőnek a klub elnöksége. Januárban azonban már Herczeg Béla irányította a csapatot, aki már akkor hangsúlyozta: rendkívül nehéz a sorsolás, de ha egységes lesz a társaság, akkor minimum az osztályozóra oda érhet az Ózd. Nem így történt.

Megtört valami

Az elején ugyan nyögvenyelős játékkal, de jöttek az eredmények, de a kövesdi vereség után ismét megtört valami. Vereség tehát Mezőkövesden, majd Tiszaföldváron, végül Fehérgyarmaton. Ez pedig már sok(k) volt a trénernek, a szabolcsi meccs után benyújtotta a lemondását.

– Ehhez én nem kellek tovább, nagyon elkeseredtem ezen a mérkőzésen – mondta Herczeg Béla. – Nem lebecsülve mondom, de a képességek alapján a Fehérgyarmatot edző nélkül is le kellett volna győzni. A tavasz elején még bíztunk egy sikeres folytatásban, és egészen Mezőkövesdig jól is játszottunk, sőt még ott is. Ám ahogy elszállt az esély, teljesen motiválatlan lett a csapat, amiért nyilván én is felelős vagyok. Csak kínlódva vertük meg a Ceglédet, de akkor sem gondoltam, hogy Gyarmaton kikapunk. Úgy éreztem, nincs más megoldás: távoznom kell a kispadról.

Morálisan megújulni

Herczeg Béla lemondását az Ózdi KC vezetése elfogadta, a hátralévő öt mérkőzésen így már ismét az a Závodszky István trenírozza a társaságot, akit szeptemberben két nappal a bajnokság kezdete előtt Barta Zsolt váltott. A kör tehát körbeért.

Kötelességem segíteni az ózdi kézilabdázásnak, ezért a kialakult helyzet miatt visszaültem a kispadra – tette hozzá Závodszky István. – A hátralévő mérkőzésekre morálisan kell rendbe tenni a csapatot, a feljutásról nyilván már nem lehet beszélni. Abban viszont bízom, hogy a játékosok összeszedik magukat, és bebizonyítják a szurkolóknak és a támogatók felé is, hogy nem érdemtelenül állnak mellettünk. Nehéz meccsek várnak ránk, de fel kell nőni a feladathoz. A felkérést egyébként csak az idény végéig vállaltam el, a továbbiakról majd ezután dönt az elnökség.

ME