Egy hónappal a télkezdet előtt leesett az első hó

Egy hónappal a télkezdet előtt leesett az első hó
Budapest, 2012. október 28., vasárnap (MTI) – Több mint egy hónappal a meteorológiai tél kezdete előtt, vasárnapra virradó éjszaka több helyen leesett az első hó.

Fövényi Attila, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta: éjszaka a Soproni-hegységben havazott. A legtöbb havat a 435 méter magasan fekvő Brennbergbányán mérték, ott három centiméteres a hólepel. A Győr-Sármellék-Nagykanizsa vonaltól nyugatra néhány helyen most is szállingózik a hó. A következő másfél napban máshol is számítani lehet hóra. Az éjszaka már a Duna vonalában és az Északi-középhegységben, majd reggel a Duna-Tisza-közén is várható havas eső, illetve gyenge havazás. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tudatta: vasárnap napközben a Dunántúlon az eső, havas eső mellett nyugaton és a magasabban fekvő területeken havazás is várható, de felszínen megmaradó hó inkább csak a hegyekben lehet. A nap folyamán több helyen várhatóan megszűnik a csapadék, de az esti, késő esti óráktól délnyugat felől újabb kiterjedt csapadékzóna érkezik. A Dunántúl nyugati felén a lehulló hó várhatóan több helyen meg is marad majd. Hétfőre virradóra több centiméter hó is hullhat. A Dunántúlon és a Duna vonalában, a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több helyen várhatók viharos, az óránkénti 60 kilométeres erősséget meghaladó széllökések.