Egy hónapot csúszik a magyar nemzeti terv jóváhagyása

A korábban tervezettnél egy hónappal később, májusban fogadja el az Európai Bizottság (EB) a magyar fejlesztési tervet. Lényegében lezárultak a magyar kormány és az EB technikai szintű egyeztetései az Új Magyarország Fejlesztési Tervről, amely a 2007-2013 közötti felzárkóztatási pénzek felhasználásának alapelveit és keretprogramját tartalmazza.

Danuta Hübnernek, a Bizottság regionális politikáért felelős tagjának szóvivője, Ana-Paula Laissy a Független Hírügynökség számára megerősítette, hogy a testület májusban hagyja jóvá a magyar fejlesztési tervet, vagyis a korábbi elképzelésekhez képest egyhónapos csúszással számolnak. Ezzel párhuzamosan egyeztetnek a konkrét, operatív programokról, amelyeket Bajnai Gordon kormánybiztos még tavaly decemberben juttatott el Brüsszelnek, és a 15 programra várhatóan júniusban bólint rá az EB. Akkor derül majd ki az is, hogy milyen konstrukcióban, mekkora résszel finanszírozza az EU a budapesti négyes metrót.

Magyarország évente több mint 3,5 milliárd euró fejlesztési támogatásban részesül, amelyet kiegészít a hazai társfinanszírozás. Ehhez az EU házibankja, az Európai Befektetési Bank is nyújthat kedvezményes kölcsönt, amelyet az önkormányzatok is igénybe vehetnek. A bank egyébként szívesen látja, ha az adott projektben minél nagyobb magántőke részesedése, mert sok éves tapasztalat szerint a pénzek elköltése akkor zajlik az eredeti ütemezésnek megfelelően, ha azt a privát befektető ellenőrzi.

Danuta Hübner június 19-én két napra Magyarországra érkezik, hogy személyesen ismerkedjen a hazai régiók problémáival.