Egy héten belül kezdik el építeni a pontonhidat

A girincsi komp helye tökéletes lesz a pontonhíd megépítésére
A girincsi komp helye tökéletes lesz a pontonhíd megépítésére - © Fotó: Szaniszló Bálint
Girincs, Kesznyéten – A girincsi komp helyén lesz az ideiglenes átkelő a kesznyéteni híd felújítása alatt.

Nettó 219 millió forintból újítják fel a kesznyéteni Sajó-hidat. A munkák megkezdése március óta húzódik, mert a híd lezárásával hatalmas kerülőre kényszerülnek az autósok. Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezésére olyan megoldáson gondolkodtak, amely lerövidíti a kerülőt. Egy katonai pontonhíd kínálkozott lehetőségnek. A napokban megtartott szakmai egyeztetésen kiderült, július közepén kezdik megépíteni és az augusztus eleji hídlezárásra már használható lesz Girincsnél az ideiglenes átkelő.

Az idő fontos tényező

„A kesznyéteni híd olyan állapotban van, hogy azonnal hozzá kell kezdeni a felújításához. Ez csak a híd teljes lezárása mellett lehetséges – mondta Koncz Ferenc. – Kapóra jött, hogy Girincsen komp működik lehajtóval és felhajtóval. Erre az alapra fel lehet építeni a pontonhidat.”

A szakmai egyeztetésen a Honvédelmi Minisztériumot Németh Szilárd államtitkár képviselte, aki elmondta, hogy tisztában vannak vele, hogy mennyire fontos a Sajón való átjutás az itt élő emberek számára. „Nagyon sokan dolgoznak a tiszaújvárosi nagyüzemekben és nem mindegy, hogy mennyi idő alatt jutnak el munkahelyükre és onnan haza nap mint nap. Fontos, hogy a felújítás jó négy hónapja alatt is biztonságosan és felesleges idő nélkül juthassanak el munkahelyükre az emberek. Működik ugyan a girincsi komp, de az képtelen lenne a kesznyéteni híd lezárása miatt megnövekedett forgalmat lebonyolítani. Mi azzal tudunk tehát segíteni, hogy a szentesi műszaki ezred segítségével a girincsi komp infrastruktúráján felépítünk, és négy hónapon át működtetünk egy katonai pontonhidat.”

Augusztus elején lezárják

Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója a részletekről elmondta: „Mint ismert, egy önkormányzati tulajdonú hídról van szó, de a felújításra a kesznyéteni önkormányzat és a Magyar Közút közösen pályázott és nyert. Július 16-án kezdi el a kivitelező a munkálatokat. Először a híd környékét, a medret, a hídlábak körülötti területeket tisztítják meg, burkolják le. A teljes lezárás augusztus 1-jén történik meg és várhatóan november 15-én fejeződik be…”

Mint megtudtuk, közben a Kesznyéten és Girincs közötti összekötőút új aszfaltburkolatot kapott. Ez ugyan nincs összefüggésben a hídfelújítással és a pontonhíd építésével, de nagyon jól jön, hiszen egy felújított úton közelíthetik meg az autósok az elkerülőszakaszt.

Szaniszló Bálint


A kesznyéteni híd megérett a teljes felújításra
Girincs, Kesznyéten - Ideiglenes átkelőre van szükség, hogy elkezdhessék a kesznyéteni híd teljes felújítását. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a kesznyéteni önkormányzat által alakított konzorcium támogatást nyert el a rekonstrukcióra már igencsak megérett kesznyéteni Sajó-híd felújítására – olv...

Hidász katonák vizsgálták meg a pontonhíd lehetséges helyszíneit
Girincs, Kesznyéten - A napokban eldől, Girincsen vagy Kesznyétenben épül fel a Sajó pontonhídja. Mint ismert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Kesznyéten Község Önkormányzata által alakított konzorcium támogatást nyert el a rekonstrukcióra már nagyon megérett kesznyéteni Sajó-híd felújítására. ...

Koncz Ferenc és Baráth László, Girincs polgármestere
Kesznyéten - Nem kell nagyot kerülnie az autósoknak a kesznyéteni híd fel­újítása idején. Eredetileg március 22-én kezdődött volna el a kesznyéteni közúti híd felújítása, ám a munkák mind a mai napig nem kezdődtek el. Nincs szó időhúzásról, inkább arról, hogy a döntéshozók szeretnék, ha a híd lez...