Egy hét múlva tárgyalja a parlament az előadóművészeti törvényt

Várhatóan egy hét múlva elkezdődik az előadóművészeti törvényjavaslat általános vitája a parlamentben. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén parlamenti vitára alkalmasnak találta az előterjesztést. A jogszabály célja, hogy tiszta helyzetet teremtsen az előadóművészeti intézmények finanszírozásában, a munkajogi kérdésekben és a nyilvántartásban.

A Kulturális és Sajtóbizottság MSZP-s és SZDSZ-es tagjai az előadóművészeti támogatták a javaslatot, a fideszes képviselők viszont alkalmatlannak tartják azt az országgyűlési vitára.

Halász János, a kulturális és sajtóbizottság alelnöke (Fidesz), a Független Hírügynökségnek elmondta: jó előadóművészeti törvény kell, így ebben a formájában azonban elfogadhatatlannak tartja az előterjesztést.

Egy két évvel ezelőtt kezdődött egyeztetésnek lehetne a végeredménye az előadóművészeti törvény megszületése. 2006 novemberében ült le először a szakma, hogy megtárgyalja a lehetőségeit, az akkor még csak színházi törvénynek. Az eltelt csaknem 2 év során bővült ez a kör, így az előadóművészeti szféra egésze (zene, tánc, színház) dolgozta ki a készülő jogszabály pontjait.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Maygar Dráma Napján (szeptember 21.)kijelentette: amennyiben megszületik a jogszabály, az Oktatási és Kulturális Minisztérium négy milliárd forintot biztosít a költségvetésből a törvény végrehajtására.

A törvényjavaslat egyik legfontosabb eleme, hogy bevezetné az új típusú, normatív elemeket tartalmazó finanszírozási modellt, valamint, hogy kinyitná a rendszert olyan intézmények előtt is, amelyek jelenleg nincsenek benne a struktúrában, mint például a független színházak.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek az előadóművészeti törvény tervezetét. Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága keddi ülésén parlmanti vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot.