Egy hét múlva mutatja be programjának alapjait az MSZP

  Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Jövő szerdán mutatja be Mesterházy Attila pártelnök az MSZP programjának alapját képező vitairatot, amelyet a József Attila Alapítvány készített – tudatta Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerdán sajtótájékoztatón.

A dokumentumot – amelyet az alapítvány tanulmányaira építettek, és amelyet egy hét múlva a német szociáldemokrata párt alapítványával közös gazdaságfejlesztési konferencián ismertetnek – a következő hónapokban vitára bocsátja az MSZP, hogy az állampolgári és a szakmai szervezetekkel folytatott konzultációkon sorra vegyék a teendőket a jogállamiság, a gazdaságpolitika, az esélyteremtés és a nemzetközi együttműködés területén, illetve áttekintsék a szolidáris Magyarország felépítéséhez szükséges intézkedéseket is.
Szekeres Imre azt mondta: a vitairattal és az arra épülő programmal az MSZP alternatívát kínál az Orbán-kormánnyal szemben, amelynek két éve követett gazdasági stratégiája megbukott. Ezt a véleményét a Széll Kálmán-terv új változatára alapozta, mondván, hogy például a telefonadót most a távközlési különadó kiváltására hivatkozva vezetik be. Szerinte abszurd, hogy miután az ágazati különadót két évvel ezelőtt azért rótták ki a cégekre, hogy a kormánynak ne kelljen hitelt kérnie a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), most – mivel az ország piaci finanszírozása nem vagy csak rendkívül magas hozamokkal megoldható – éppen ezt teszi a kabinet.
Hozzátette: ha a kormány nem húzza az időt öt hónapon át, és már januárban megállapodik az Európai Unióval, majd a valutaalappal, máig mintegy százmilliárd forinttal kevesebbet kellett volna kamatfizetésre költenie. Ebben az esetben pedig – jelezte – most nem lenne szükség évközben bevezetett új adókra és megszorításokra.
Szekeres Imre ugyanakkor arra is kitért, hogy az IMF-megállapodásig még hosszú az út, ehhez gazdasági irányváltás kell, az pedig köztudott, hogy “a valutaalap nem szívbajos, ha diktálnia kell”.
A sajtótájékoztatón – Gyurcsány Ferenc szakdolgozatügyével összefüggésben – arról is kérdezték Szekeres Imrét, egykori KISZ-funkcionáriusként elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kommunista ifjúsági szervezet vezetői különleges elbánást kaptak a felsőoktatásban a vizsgabiztosoktól. A politikus válaszul felidézte, hogy a veszprémi vegyipari egyetemen végzett a hetvenes években, és senkiben sem vetődött fel, hogy bárki kedvezményt kapjon az államvizsgán, vagy hogy valaki ne laboratóriumi, ipari mérésen alapuló adatokból készítsen szakdolgozatot. Ugyanezt volt a helyzet, amikor megvédte Mesterséges intelligencia alkalmazása vegyipari reaktorok matematikai modellezésére című doktori disszertációját – mondta.