Egy hét múlva indul a Zsidó Nyári Fesztivál

Tizedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Zsidó Nyári Fesztivált. Augusztus 25-és szeptember 9-e között Izrael legnépszerűbb énekese Shlomo Artzi és a világhírű hegedűs-és brácsaművész Pinchas Zukerman is fellép – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Vadas Vera fesztiváligazgató. A 10. Zsidó Nyári Fesztiválon a két hét alatt 13 budapesti helyszínen csaknem hatvan programmal várják a szervezők a közönséget. A rendezvényen nemcsak a programok száma nőtt duplájára az előző évekhez képest, hanem új helyszínek is csatlakoztak a rendezvényhez.

Tíz évvel ezelőtt a szervezők sem gondolták volna, hogy ma már összművészeti fesztiválként tartják számon a zsidó kulturális seregszemlét, mondta el Vadas Vera. Az elmúlt években több százezer ember látogatta meg a rendezvényeket, és a fellépőknek rangot jelent részt venni a programban, tette hozzá a fesztiváligazgató.

A SYMA Sport-és Rendezvényközpontban augusztus 26-án este a fesztivál vendége lesz Izrael legnépszerűbb énekese, Shlomo Artzi, aki még soha nem járt Magyarországon. A koncert után hajnalig tartó bulira várják a szervezők a közönséget a Hajógyári-szigeten – mondta el Vadas Vera.

Augusztus 27-én először lép fel a Zsidó Nyári Fesztiválon a 100 tagú Cigányzenekar Szentpéteri Csillával. Az estet a Dohány utcai zsinagógában tartják. Aznap este az Uránia moziban Jeruzsálem közel van címmel ad koncertet a Sziámi. Az est vendégei Rúzsa Magdi, Tolcsvay László, Babos Gyula és Pandzarisz Diána.

A Budapest Klezmer Band pedig a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band-del ad közösen koncertet a fesztiválon szeptember 2-án. A világhírű hegedű-és brácsaművész Pinchas Zukerman és kamarazenekara szeptember 5-én ad koncertet a Dohány utcai zsinagógában.

A rendezvénysorozat legnépszerűbb programja minden évben a nemzetközi kántorkoncert. Idén a fesztivál sztárvendége a világ elsőszámú kántora, Itzhak Meir Helfgot, aki augusztus 29-én lép fel a Dohány utcai zsinagógában.

A fesztiválon sajtófotó-kiállítás, színházi előadások, az Örökmozgó Filmmúzeumban pedig izraeli filmek várják a közönséget augusztus 25-és szeptember 29-e között.

A 10. Zsidó Nyári Fesztiválhoz vidéki városok is csatlakoztak ebben az évben is. Kiskunhalason augusztus 26-án, Veszprémben augusztus 28-án, Vácott szeptember 2-án ünneplik a zsidó kultúrát.

A fesztivál részletes programja a: www.zsidonyarifesztival.hu oldalon olvasható.