Egy hét börtön a malajziai transzvesztitáknak – a népviseletbe öltözött férfit elengedték

Egyhetes börtönbüntetésre ítélt egy iszlám bíróság hétfőn négy transzvesztitát Malajziában, akiket 12 társukkal együtt egy vasárnapi szépségversenyen vettek őrizetbe az ország északkeleti részén fekvő Kelantan tartományban. A letartóztatottak közül egy nőnek öltözött férfit ugyanakkor szabadon engedtek, mert ő tradicionális viseletben jelent meg a versenyen.

Kelantan tartomány rendőrsége összesen 16 – húsz és harminc év közötti – transzvesztitát vett őrizetbe vasárnap a Miss Universe Asia 2008 versenyen, mert férfi létükre női ruhában jelentek meg. Mohamad Abdul Aziz, a tartomány egyik rendőrségi elöljárója szerint további ötven transzvesztita, akik szintén szerettek volna részt venni a megmérettetésen, elmenekült a letartóztatás elől. A rendőr szerint az őrizetbe vettek vétettek az iszlám törvények, a sarija ellen, amikor “úgy öltözködtek és viselkedtek, mint a nők.”

A letartóztatottak közül négy férfi ügyében már megszületett az iszlám sarija bíróság ítélete: őket női öltözet viselése miatt egyhetes elzárásra és 1000 ringgites (45 ezer forint) pénzbírságra ítélték – közölte Mohamad Abdul Aziz. A négy elítélt azonban fellebbezett a döntés ellen, és a bíróság óvadék ellenében szabadlábra helyezte őket. Egy letartóztatott transzvesztitát eközben elengedtek a börtönből, ő ugyanis ugyan női, de tradicionális viseletben jelent meg a rendezvényen. A további 11 letartóztatott ügyében – akik estélyi ruhában vettek részt a versenyen – augusztus 24-én születik ítélet.

Kelantan egyébként az ország leginkább konzervatívnak tartott tartományának számít, amelynek népessége elsősorban maláj muzulmánokból áll, de jelentős számú kínai és indiai kisebbség is él ott. A helyi elöljárók legutóbb akkor irányították a figyelmet a tartományra, amikor megtiltották a muzulmán nőknek, hogy fényes rúzst és magas sarkú cipőt viseljenek a munkahelyeiken, korábban pedig rendeletet alkottak arról, hogy a boltokban nem állhatnak egy sorba a női és férfi vásárlók.