Gazdaság

2015.12.23. 10:00

Ezért nem léptetnek elő

<p style="text-align: justify;"><strong>Miből tudhatjuk, hogy tapasztalatlan képét festjük magunkról mások szemében. Úgy érezzük eleget bizonyítottunk ahhoz, hogy felelősségteljesebb munkát is ránk bízhassanak, kiismertük a munkakörünket, szeretnénk tovább fejlődni, előrébb jutni a ranglétrán.

Miből tudhatjuk, hogy tapasztalatlan képét festjük magunkról mások szemében. Úgy érezzük eleget bizonyítottunk ahhoz, hogy felelősségteljesebb munkát is ránk bízhassanak, kiismertük a munkakörünket, szeretnénk tovább fejlődni, előrébb jutni a ranglétrán. 

A felettesünk azonban továbbra sem bíz meg minket nagyobb volumenű feladatokkal és úgy látszik, az előléptetés fel sem merül a fejében. A Careerbuilder összegyűjtötte mely okokra vezethető vissza, hogy nem tudnak bennünket kellőképpen értékelni a vállalatnál:

Egyre rövidebb munkaidő

Amennyiben teljes állású munkaszerződésünk van, akkor legalább, minimum 8 órán át tart a munkaidőnk minden egyes nap.  Még ha bizonyos fokú rugalmasságot meg is enged a vállalat, minden cégnél van egy tipikus munkaidőtartam, amelyen belül érdemes megkezdeni valamint befejezni a munkát. Amennyiben szeretnénk, ha úgy tekintenének ránk, mint aki előre szeretne törni, akkor minta-munkavállalóvá kell válnunk.

Hogyan néz ki a célratörő munkavállaló reggele? 15-20 perccel a többiek előtt érkezik az irodába, hogy a kávét és a mosdót már a cégvezetők és a többi munkatárs előtt el tudja intézni.

Laza viselet

A vezetők tisztában vannak azzal mennyire nehéz a túlhajszolt munka mellett mindig összeszedettnek lenni. A leendő kollégák az interjúra a legtöbb esetben illően öltöznek fel – megfelelő öltözékben, rendszerezett frizurával, sminkkel és átgondolt kiegészítőkkel. Néhány hónap elteltével azonban ugyanezek az alkalmazottak úgy néznek ki, mint akik épp kikeltek az ágyból és a ruhájukban aludtak el előző este. Továbbá az ilyen munkavállalók gyakran semmilyen erőfeszítést sem tesznek azért, hogy kicsit rendbe szedjék magukat.

Tetszik nekünk vagy sem, a megjelenés számít a munkahelyen. A vállalatot is képviseljük a megjelenésünkkel ezért fontos, hogy megjelenésünkben is megfeleljünk a vállalati elvárásoknak, vagy afölött teljesítsünk.

Nem sürgős

Ahogy a megjelenés lazul, általában magával vonja a munka intenzitását is. A célratörő munkavállalóknál fontos a feladatok mielőbbi elvégzése. A legjobb módja az előléptetés megszerzésének, ha megmutatjuk milyen hatékonyan és hatásosan látjuk el a munkakörünket. Ha már mesterei vagyunk a feladatainknak, akkor itt az ideje, hogy rövidítsünk a feladatok elvégzésének idején, gyorsítsuk fel a munkatempónkat és javítsunk, hogy még hatékonyabban tudjuk elvégezni mielőtt elkezdtük. Ha nem tudjuk növelni a sebességet vagy az eredményeket esetleg mindkettőt, akkor kérdezzük meg magunktól mi lehet az oka – a munkáltató ugyanezt fogja tenni.

A siker tudatosságot igényel. Bizonyosodjunk meg róla, hogy tudjuk mit várnak el tőlünk és időszakosan kérjünk visszajelzést a munkánkról. A vezetőknek mindig van véleményük az alkalmazottakról, ha nem hallatják az csupán azt jelenti, hogy nem tudnánk hasznosítani.  Figyeljük meg önmagunkat, értékeljük át a visszajelzéseket és fókuszáljunk a fejlesztendő területeinkre és fokozzuk az erősségeinket. Ha időt szánunk önmagunk fejlesztésére, annak eredményeit észre fogja venni a munkáltató is.

Szabó Diána

Cvonline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!