Egy halott a San Fermin fesztiválon – leesett egy magas falról

Egy halott a San Fermin fesztiválon – leesett egy magas falról
Pamplona – Meghalt egy fiatalember Pamplonában a vasárnap kezdődött San Fermin fesztivál nyitónapján, miután leesett egy harminc méter magas falról – közölte a spanyolországi város polgármesteri hivatala. 

A spanyol Vöröskereszt közlése szerint eddig 89 ember szenvedett könnyebb sérüléseket, pedig a fesztivál fő látványosságának számító bikafuttatások csak hétfőn kezdőnek.

A fiatalembernél nem találtak semmilyen iratot, a rendőrség azt vizsgálja, hogy miként kerülhetett a város központjában található falra a férfi. Egyelőre még azt sem tudni, hogy helybeli volt-e, vagy egyike a fesztiválra érkezett külföldi turistáknak. A spanyol Vöröskereszt közlése szerint öt embert kellett eddig kórházba szállítani a 89 sérült ember közül.

Az első bikafuttatást hétfőn tartják, és július 14-ig a spanyol állami televizió minden nap élőben számol be a mindennap reggel nyolc órakor kezdődő eseményekről. Hat bikával futnak a fehérbe öltözött, és a nyakukban piros kendőt viselő vakmerő férfiak és nők, köztük rengeteg külföldi Pamplona utcáin, a végén pedig a bikákkal a helyi arénában végeznek hivatásos matadorok.

Az állatvédők szerint a bikák sokkot kapnak a futtatástól, és az arénában a szokásos brutális módon végeznek velük. Emiatt évről évre egyre hangosabban követelik az állatkínzásnak és rituális mészárlásnak nevezett fesztivál korlátozását.

A futtatás közben sokan szoktak megsérülni, időnként halottak is vannak. A szomorú rekordot az 1924-es év tartja, akkor 13 ember vesztette életét. Legutóbb 1995-ben halt meg valaki afuttatás közben: egy 22 éves amerikait öklelt fel az egyik bika.