Sport

2011.10.27. 15:07

Frankofón Filméjszaka: reggelig forognak a francia alkotások Debrecenben

Debrecen, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Franciaország, valamint Luxemburg és Belgium francia alkotóinak legfrissebb filmjeit vetítik csütörtök estétől péntek reggelig a hagyományos Frankofón Filméjszakán Debrecenben, az Apolló Moziban.

Debrecen, 2011. október 27., csütörtök (MTI) - Franciaország, valamint Luxemburg és Belgium francia alkotóinak legfrissebb filmjeit vetítik csütörtök estétől péntek reggelig a hagyományos Frankofón Filméjszakán Debrecenben, az Apolló Moziban.

Ahogyan Franciaországban, úgy Debrecenben is "nemzeti ügy" a film - hangoztatta Szentei Tamás, a város polgármesteri hivatalának kulturális osztályvezetője a program csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint kifejtette, a debreceni önkormányzat mindig biztosít forrást a helyi filmgyártás támogatására. A korábban támogatott filmek közül kiemelte Vidnyánszky Attila Liberté 56 című alkotását, illetve a Kossuth-díjas rendező új filmjét, A szarvassá változott fiút, amelyet várhatóan januárban mutatnak be Debrecenben. A városi filmes kultúra egyik legkomolyabb letéteményese a Frankofón Filméjszaka, amely évről-évre tömegeket vonz erre az estére - jegyezte meg Szentei Tamás.

Olivier Dubert, az Alliance Francaise Debreceni Kulturális Egyesület igazgatója kiemelte, hogy a filméjszaka évtizedek óta színesíti a város kulturális palettáját, így az számukra is kiemelt esemény. A francia kultúra és a francia nyelv debreceni terjesztését célzó egyesület számára az egyik legtöbb programmal gazdagított hónap az október, idén például francia filmes hetet is rendeznek középiskolásoknak - közölte az igazgató.

Cs. Tóth János, az Apolló Mozit üzemeltető Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője szerint a filmszínház az "angolszász filmáradat" ellen küzdő francia- és európai filmművészet egyik helyi bástyája. Ezt a profilt a jövőben is meg fogják tartani és a legfrissebb francia filmeket a jövőben is folyamatosan bemutatják a debreceni közönségnek.

A programot csütörtök este nyolc órakor a Nem beszélek zöldségeket című film nyitja, amelyet a Diamand 13, a Gyermekeim apja, az Első Napunk és a Menedék követ.

A Frankofón Filméjszaka "arca" idén Adamo Coulibaly, a Debrecen futballcsapatának francia csatára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!