Egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete

Egy gyümölcsöző kapcsolat kezdete
Miskolc – Almafaültetéssel tett pecsétet együttműködési megállapodásukra a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Rendészet.

A Szimbiózis Alapítvány 3,2 millió forintot nyert egy parlagfű-mentesítési pályázaton 10 gép (jobbára fűnyírók, fűkaszák) beszerzésére. A BM ezt 11, e gépek kezelésére kiképzett közmunkás foglalkoztatásának lehetőségével toldott meg. A parlagfüves területek felderítése közterületen a rendészet feladata, ami együttműködést feltételez a baráthegyiek és a rendészet között, így az alapítvány nyílt napot szervezett jövőbeni partnerei számára a Baráthegyi Majorságban kedden.

– Úgy gondoljuk, hogy a parlagfű-mentesítés társadalmi ügy, amiből mindenkinek ki kell vennie a részét, a sérülteknek is. Mi így tudunk ebben részt venni. A mieink között is vannak, akiket kiképeztünk a gépek használatára., mások a gereblyézésből, a gyűjtésből veszik ki a részüket. A lekaszált füvet, parlagfüvet mi hasznosítani kívánjuk, ugyanis egyre több kutatás igazolja, hogy ha a parlagfű-allergiában szenvedők olyan kecske tejét fogyasztják, amelyek 2-3 nappal korábban parlagfüvet ettek, csökkennek az allergiás tüneteik. Ezt egy szűk körben szeretnénk kipróbálni. Tehát egyrészt a kecskéinknek szolgálnának táplálékul, másrészt a virágzás előtti parlagfüvet komposztálásra is használhatjuk – mondta az Észak-Magyarország érdeklődésére Jakubinyi László elnök. megtudtuk: 12 hónapon át a megpályázott gépekkel ingyen dolgoznak.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója, Kovács László Csaba lelkesen jegyzetelte okostelefonjába a megbeszélés során felvetődött további együttműködési lehetőségeket. Többek között örömmel fogadnák egy képzés lehetőségét, amely a sérültekkel, köztük az autizmussal élőkkel, illetve hozzátartozóikkal való kommunikációjukat segítené, továbbá szeretnék kiaknázni a nagy tapasztalatokkal rendelkező Szimbiózis kínálta lehetőségeket is a majorságban. Ebbe kóstoltak bele tegnap néhányan, köztük maga az igazgató is: 12 almafát ültettek el közösen a majorság alsó bejárata mentén, ezzel egyúttal megpecsételve a most induló együttműködést. Minthogy a Szimbiózis amit csak lehet, oktatási célra is felhasznál, a 12 – majdan kordonra terelt – almafa mindegyikét egy-egy hónap nevét és ismertetőjét tartalmazó címkével láttak el.

ÉM-SzK