Egy gól hiányzott a boldogsághoz

Egy gólra az álomtól
Egy gólra az álomtól
Ózd – A legminimálisabb különbséggel szorult a második helyre, ezzel nem jutott ki a vb-re a junior férfi kézilabda-válogatott.

Már nem csak felnőtt szinten, hanem a junioroknál is egy-egy gól dönt adott esetben arról, hogy ki örül, ki szomorkodik az éppen aktuális selejtező vagy világverseny végén. Még jól emlékszünk arra, hogy januárban a felnőtt férfi kézilabda-válogatottnak már egy döntetlen is elég lett volna az oroszok ellen a legjobb nyolc közé kerüléshez, és egy másodperccel a vége előtt kapott találattal estek ki Nagy Lászlóék.

Így jártak a juniorok is

Ha nem ennyire élesen, de az elmúlt hétvégén a juniorokkal is megismétlődött ez a történet. A legnagyobb rivális francia válogatott öt ponttal végzett úgy az ózdi selejtező csoport élén, hogy az utolsó napon csak döntetlent értek el a csehek ellen, ám ez is elégnek bizonyult. Mint utólag kiderült. Ha a Tóth László és Juhász István által irányított nemzeti csapatunk a második meccsén legalább döntetlenre végez a gallok ellen, akkor a mieink készülhetnének a macedóniai világbajnokságra. Az iksz nem jött össze, a franciák egy góllal nyertek, és örülhettek. Sportszerű a magyarok részéről, hogy elismerték a “kékek” sikerének jogosságát.

– Ha idegenben lett volna ez a sorozat, akkor igazán nem panaszkodhatnánk erre az eredménysorra – vélekedett az utolsó találkozó után Vancsics János, a junior válogatott jobbszélsője. – Hatalmas csatát vívtunk a csehekkel, és nyertünk, de a második meccs második félidejére borzasztóan elfáradtunk a franciákkal szemben. Sajnos a hajrát nem bírtuk, így megérdemelt volt a legnagyobb ellenfél sikere azon a találkozón. Ettől függetlenül úgy érzem: nem vallottunk szégyent, de nyilván a keserű a szánk íze. Nagy lehetőséget szalasztottunk el, hiszen ilyen remek hangulatban, ilyen szeretet és biztatás mellett, mint amit az ózdiaktól kaptunk, jó lett volna mindhárom meccset megnyeri és kijutni a világbajnokságra.

Kihasználták

A két évvel ezelőtti hazai junior vb-bronzérem óta komoly sikert nem tudott ez a korosztály fölmutatni. A szakvezetés már korábban is hangsúlyozta, hogy a 86-87-es garnitúra tudásban meg sem közelíti az elődöket. Tavaly nem sikerült kijutni az ausztriai Európa-bajnokságra, idén pedig a macedóniai vb-t is a magyar juniorok nélkül bonyolítják le.
A háromnapos ózdi selejtező során az akarással nem volt gond, de rengeteg hibával kézilabdáztak a magyar srácok. Ezt pedig nemzetközi szinten nem hagyják kihasználatlanul a komolyabb ellenfelek. Egy kihagyott büntető, egy elpuskázott ziccer, egy rövid kihagyás védekezésben. Ennyi kell, és máris szertefoszlanak az álmok. Most is ez történt, Franciaország lett a vb-résztvevő.

Emlékeztető

Az ózdi vb-selejtező eredményei:
Franciaország – Luxemburg 36-17
Magyarország – Csehország 30-29
Csehország – Luxemburg 33-24
Magyarország – Franciaország 28-29
Franciaország – Csehország 28-28
Magyarország – Luxemburg 39-24

A selejtező-sorozat végeredménye:
1. Franciaország 3 2 1 – 93-73 5
2. Magyarország 3 2 – 1 97-82 4
3. Csehország 3 1 1 1 90-82 3
4. Luxemburg 3 – – 3 65-108 0További hírek a boon-sportoldal kategóriából

Sporthírek