Egy fokozattal lejjebb került a terrorfenyegetés szintje Nagy-Britanniában

Lejjebb vitték egy fokkal a terrorfenyegetés szintjét hétfőn Nagy-Britanniában. Eddig a fenyegetettség “súlyos” volt, ami azt jelentette, hogy nagy valószínűséggel következhet be olyan terrortámadás, mint négy évvel ezelőtt a londoni közlekedés hálózaton. Akkor 56-an haltak meg. Az ötfokozatú skálán most a harmadik szintre került a riasztás. Három év óta nem volt ilyen alacsony a fokozat a szigetországban, mint most.

A brit hatóságok a nyugodtabb helyzet ellenére arra figyelmeztettek, hogy a terrortámadás veszélye továbbra is “valóságos és komoly”.

“Felhívjuk a közvélemény figyelmét, hogy maradjon éber. A rendőrség, illetve a biztonsági szolgálatok továbbra is minden erőfeszítésükkel azon vannak, hogy felfedjék és felszámolják a terroristák tevékenységét, még idejében.” – közölte hétfőn Alan Johnson belügyminiszter, miután a belső elhárításon, a MI5-on belül működő Egyesített Terror Elemző Központ( JTAC) meghozta a döntést szintcsökkentésről.

Nagy-Britanniában ötfokozatú riasztási szint van. A rendszert 2006. augusztus 1-jén vezették be, és mindjárt a negyedik, “súlyos” szinten. Az elmúlt három évben kétszer fordult elő, hogy a rendszer a legmagasabb, “kritikus” szintre emelkedett rövid időre, ami azt jelentette, hogy bármely pillanatban bekövetkezhet terrortámadás. 2006. augusztus 10-én többeket őrizetbe vettek annak gyanújával, hogy fel akartak robbantani számos transzatlanti repülőjáratot. Másodszor 2007 júniusában volt csúcson a riasztási szint: ekkor történt Londonban és Glasgowban két kudarcba fulladt robbantásos kísérlet.

A brit hatóságok szerint vegyi és nukleáris támadás kockázata a legnagyobb most, méghozzá pakisztáni és szomáliai iszlamisták részéről. Antiterrorista rendőri egységek áprilisban 12, főleg pakisztáni származású férfi vettek őrizetbe Északnyugat-Angliában. Később Gordon Brown kormányfő azt mondta, hogy a tizenkettek egy nagyszabású terrortámadást akartak előkészíteni.