Egy fiú és egy lány nyerte a Piano Péntek tehetségkutatóját Miskolcon

Akt.:
Oláh Kitti (balra) és Pálinkás Zsolt nyerte meg a City Hotel Drót Bisztró és lapunk által ifjú zongoristáknak meghirdetett tehetségkutató versenyt. Jobbra Barkóczi Eszter, a bisztró igazgatója.
Oláh Kitti (balra) és Pálinkás Zsolt nyerte meg a City Hotel Drót Bisztró és lapunk által ifjú zongoristáknak meghirdetett tehetségkutató versenyt. Jobbra Barkóczi Eszter, a bisztró igazgatója. - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Jövő január és május között zongorázhatnak péntekenként a miskolci Drót Bisztróban.

Piano Péntek címmel indított útjára egy sorozatot a miskolci City Hotel Drót Bisztrója ősszel, amelynek keretében az étterem professzionális digitális zongorájának segítségével szórakoztatta a közönséget például Vadász Gyula jazz-zongorista egy háromórás műsor keretében.

A fiatal miskolci tehetséget a Maszkura és a Tücsökraj zenekarban is hallhatta már a közönség, illetve a Sztárban Sztár műsorban is zenél.

A zongora és a tehetség keresése adta az ötletet, hogy a Drót Bisztró és az Észak-Magyarország közösen tehetségkutató versenyt indítson, amelynek keretében – mint Barkóczi Eszter, a Drót Bisztró igazgatója elmondta – fiatal, ambiciózus pianistákat keressünk, akik – ha méltónak találtatnak rá – 2016 január és május között 12 alkalommal léphetnek fel díjazás ellenében a Piano Péntek programban, mint a program állandó művésze.

A zongorás tehetségkutató verseny döntőjét pénteken rendezték meg. A jelentkezők közül egy lány és egy fiú – Oláh Kitti és Pálinkás Zsolt – zenéje bizonyult a legjobbnak, így ők ketten vehették át a győzteseknek járó ajándékokat, közte azt a lehetőséget, hogy jövő januártól péntekenként zenélhetnek a Drót bisztró közönségének.

Kiugrási lehetőség

Oláh Kitti a Lévay József Református Gimnázium 11. évfolyamos tanulója és – mint elmondta – már első osztályos korában elkezdett zenélni. “Kilenc esztendőn át jártam zeneiskolába és megszereztem zongorából az alapfokú képesítést.

Tovább is tanultam a zongorázást, de azt abba kellett hagynom – fogalmazott az ifjú hölgy a versenyt követően. – a zongorázást azonban nem hagytam abba, folyamatosan képeztem, képzem magam.”

“Imádok zenélni – foglalta össze két szóban a zene iránti szeretetét, elkötelezettségét Kitti. – Nagyon szeretem a klasszikus zenét, de mondjuk a heavy metál nem az én zeném. Leginkább a jazzt és a bluest kedvelem. Mindig is szerettem volna ilyen helyen zenélni, mint a Drót Bisztró.

A verseny felhívását édesanyám látta meg és biztatott, hogy jelentkezzek. Nagyon nagy lehetőségnek tartom, hogy itt muzsikálhatok ezen a kitűnő hangszeren.”

A verseny másik győztese, Pálinkás Zsolt Hernádnémetiben él. Mint elmondta, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végzett zongora szakon, utána pedig elvégezte a Kőbányai Zenei Stúdió kurzusát is. “Nyár elején végeztem és azóta keresem a lehetőséget a zenészi pályán, mert szándékaim szerint ebből szeretnék megélni a jövőben” – fogalmazott a fiatalember.

Mint elmondta, vendéglátóhelyeken eddig is fellépett és nagy célja, hogy saját dalokat írjon és azokat is előadja repertoárjában. Elárulta, hogy már van néhány saját szerzeménye is. Zsolt leginkább a jazz zene iránt vonzódik. Ezen belül is igazán a régebbi irányzatokat kedveli. Frank Sinatrat említette példaképei között.

Elmondta azt is azonban, hogy műfajilag nyitott, mindenféle zenei irányzatot meghallgat.

Zsolt az Észak-Magyarországban olvasta a verseny felhívását és ez alapján döntötte el, hogy megméreti magát. Döntése helyes volt, hiszen januártól ő is a Drót Bisztróban zongorázhat a Piano Péntek kereteiben.

ÉM-SZB