Nagyvilág

2012.01.15. 21:17

Megközelíti a uniós átlagot a magyar és a lengyel munkanélküli fiatalok száma

Varsó (MTI) - Megközelíti az uniós átlagot a magyar és a lengyel munkanélküli fiatalok száma, eltartási költségük viszont mindkét országban meghaladja az átlagot - derül ki az élet- és a munkakörülmények javítását vizsgáló alapítvány, az Eurofound decemberi jelentéséből.

Varsó (MTI) - Megközelíti az uniós átlagot a magyar és a lengyel munkanélküli fiatalok száma, eltartási költségük viszont mindkét országban meghaladja az átlagot - derül ki az élet- és a munkakörülmények javítását vizsgáló alapítvány, az Eurofound decemberi jelentéséből.A Gazeta Wyborcza című lengyel napilap hétvégi számában ismertette az Eurofound jelentését. Az adatok az EU 15 és 24 év közötti lakosainak 13 százalékát alkotó nem dolgozók, nem tanulók, önmagukat nem képezők csoportját (NEET) jellemzik. A munka nélküli fiatal lengyelek 11 százaléka, míg a magyarok 12,8 százaléka sorolható ide. A jelentés szerint a NEET-esek csoportja nem homogén. A munkavégzésre tartósan alkalmatlan személyek, például a tartósan betegek és a fogyatékosok, illetve a családtagjukat ápolók mellett azok is ide tartoznak, akik nem kívánnak dolgozni. Az elemzők hangsúlyozzák, hogy elsősorban az otthon befolyásolja a csoporthoz tartozást, így például a hátrányos helyzetű családokból származóknak nagyobb esélyük van arra, hogy NEET-esek lesznek.

Az Eurofound kimutatta, hogy a különböző hátterű alcsoportoknak közös vonásuk a magas eltartási költségük, amely a felmérésben részt vevő 21 országban a GDP 1,1 százalékára rúgott. (Dánia, Franciaország, Finnország, Görögország, Málta és Svédország nem vett részt a felmérésben.) Az uniós átlagnál többet költ a NEET-esekre Lengyelország (a GDP 1,5 százaléka), valamint Magyarország (a GDP 1,6 százaléka). Az adatokat kommentáló lengyel pszichológusok a "semmittevés" negatív pszichikai kihatására hívták fel a figyelmet, mely egyebek közt depressziót, illetve más, tartós mentális problémákat is okozhat a fiataloknál. Fontos, hogy akár alkalmi vagy önkéntes munkát vállaljanak, mert a kutatások szerint minden elfoglaltság óvja az elmét - mondta a lapnak Sylwiusz Retowski munkapszichológus.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!