Egy évig érlelődött az összefogás

Egy évig húzódott a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás megalakulása, amely azonban a napokban megtörtént: tizenhét település húszezer polgára alkotja a Társulást.

Az elnökség
Elnök:
Németh Károly (Cigánd)
Alelnökök:
Dakos János (Karcsa),
Bányász Mihály (Nagyrozvágy)

Három kistérség volt az országban az elmúlt időkig, amely nem alakult át többcélú társulássá – mondja Németh Károly, a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás elnöke, Cigánd polgármestere. – Most már csak kettő van. A hosszú születésnek több oka volt. Az egyik: sok településen féltették az iskolákat, aminek volt is alapja, mára azonban ez a félelem a múlté lett. A másik inkább taktikai ok volt, akadtak olyan települések, amelyek nem mondták ki egyértelműen a csatlakozási szándékot, hanem bizonyos feltételek megteremtődéséhez kötötték.

Mára azonban valamennyi bodrogközi település vezetőiben, polgáraiban tudatosult: csak együtt juthatunk valamire, nincs más lehetőségünk mint az összefogás. Az alakuló ülést követően most várunk a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás bejegyzésére, de addig sem tétlenkedünk, hiszen már leosztottuk azokat a fő feladatokat, amelyben feltétlenül lépnünk kell, mert sürget az idő. Ilyen például a közoktatás ellátása, az egészségügyi alapellátás megszervezése, valamint az égető feladatok közé tartozik a kulturális tevékenységek koordinálása is.

BG