Egy év és hat hónap a jól ismert borsodi orvhalásznak

Akt.:
Egy év és hat hónap a jól ismert borsodi orvhalásznak
Encs – Az Encsi Járásbíróság jogerősen 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt az orvhalászt, aki Gibárt környékén jogosulatlanul halászott.

Csak sportolt…

A férfi a Hernád folyó partján halászott 2017 decemberében egy túrakenuból egy dobóhálóval és egy nyakzóhálóval. A vádlottnak a halászatra jogosító okmánya nem volt, az általa használt nyakzóháló is tiltott eszköznek minősül. A férfit a halőrök érték tetten, aki a nála lévő eszközöket a vízbe dobta, és a kenuját elfordította annak érdekében, hogy a hálókat ne találják meg.

A kenuban a halőrök 9 darab 25-30 cm hosszúságú, összesen 2,7 kg súlyú, 2700 forint értékű paduc fajtájú halat találtak. Érdekesség, hogy a vádlott azon – igencsak életszerűtlen – védekezéssel állt elő, hogy ő a téli, éjszakai körülmények között kenujával csupán sportolási tevékenységet végzett a vízen, és a víz felszínéről összeszedegette a halakra vadászó kormoránok által otthagyott, illetve kiöklendezett 9 darab halat, amelyekkel az volt a célja, hogy azokat visszaengedi a vízbe, de közbejött a halőrök ellenőrzése. Ezt a védekezést a hatékonyan fellépő halőrök és segítőjük tanúvallomásai és a rendelkezésre álló egyéb bizonyítékok egyöntetűen cáfolták.

Bűnismétlőnek számít

A bíróság súlyosító körülményként értékelte az ilyen és hasonló jellegű bűncselekmények gyakoriságát, kiemelt jelentőséget tulajdonított annak, hogy a vádlott speciális bűnismétlőnek számít.

– ÉM –