Egy ember, emlékek nélkül

Egy ember, emlékek nélkül
Hazautazott Brazíliából és Miskolcra, a nővéréhez is ellátogatott a hét végén Szarvas Ferenc, a Dél-Amerikában két éve rejtélyes körülmények között eltűnt fiatalember. Szarvas Ferenc története [.pdf – 21KB]

Szarvas Ferenc soha nem akart közismert lenni, nem mindennapi története mégis azzá tette.

– Azt mondja, egyetlen vágya, hogy minél előbb hazautazhasson. A haza neki Brazíliát jelenti, pedig a nagy kaland előtt a Csongrád megyei Földeákon élt, porcelángyári munkásként. Történetét a TV2 Aktív műsorából ismerhetik az olvasók.

Mindent elfelejtett

A most huszonhét esztendős Szarvas Ferenc csupán egy hónapos nyaralásra utazott 2004 augusztusában Brazíliába. Kiutazása után rendszeresen írt haza idős édesapjának, egy idő után azonban megszakadt vele a kapcsolat, sőt a neki küldött levelek is visszajöttek „címzett ismeretlen” jelzéssel. Ezért az aggódó apa kerestetni kezdte a rendőrséggel és a Vöröskereszttel. Ferenc nyomára végül a magyar követség értesítése révén jutottak a hatóságok – hírt kaptak ugyanis egy Amazonas-vidéki kórházban amnéziával kezelt magyar férfiról, aki Szarvas Ferencnek mondta magát. A fiatalember azóta sem emlékszik életének első 24 évére, valószínűleg azért, mert Brazíliában, amikor rablótámadás áldozata lett, leütötték.

Honvágya van

– Nem tudom, hogy akarok-e emlékezni – mélázik el Ferenc, aki egyébként majdnem tökéletesen beszéli a magyar nyelvet. Már csak az e és ö betűket téveszti. – Most nagyon zavar, hogy sokan átölelnek, ismerősként üdvözölnek, én pedig nem tudom, ki azok. Sokan azt mondják, szerencsés vagyok, hogy elfelejtettem a múltamat.
– Pedig erre semmi oka – veszi át szót Olga, Ferenc nővére. – Jó gyerek volt, és felnőttként sem keveredett semmi olyasmibe, amit szégyellnie kellene. Mutogatom neki a családi fényképeket, de nem emlékszik semmire. Csak tudja, de nem érzi, hogy a testvére vagyok.
Olga el is érzékenyül kissé.
– Lehet, hogy soha többé nem látjuk egymást. Feri Brazíliában akar élni, oda pedig nagyon drága a repülőjegy. Itt nem érzi jól magát, félénk, visszahúzódó, erős honvágya van.
– Az én otthonom Brazília, ott képzelem el e jövőt a feleségemmel és annak családjával – igazolja Ferenc nővére szavait. – Ott dolgozom, egyelőre alkalmi munkákat vállalok, de ha lesznek papírjaim, állandó munkahelyet is kereshetek.

Csak a várat
Olga szerette volna öccsének megmutatni Miskolc nevezetességeit, de ő nem vágyott városnézésre. Egyetlen kívánsága volt csak, hogy a Diósgyőri várat belülről is láthassa. Ezért Olga és Ferenc oda látogattak el tegnap Kovácsné Ládi Katalin, az Ady Endre Művelődési Ház igazgatójának segítségével.

 

KHE