Friss hírek

2007.12.15. 11:33

Gyurcsány: Bibó közös pont lehetne a magyar bal- és jobboldal számára

<p>Bibó István sok tekintetben közös pont lehetne a magyarországi bal- és jobboldal számára - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő az Érték és felelősség konferenciasorozat záró rendezvényén szombaton, amely a Személyes felelősség - kortársunk Bibó címet viselte. A miniszterelnök szerint Bibó tiszta, erős erkölcsű demokrata szellemisége egy alkalmas tükör arra, hogy Magyarország megnézze benne magát. "Ha belenézünk, sok elkedvetlenítő dolgot fogunk látni magunkról" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.</p>

A kormányfőt leginkább arra figyelmezteti Bibó munkássága, hogy létezik olyan, mint néplélek, létezik a nemzeti kultúra és gondolkodás, de ez nem a felsőbbrendűség sűrítménye, hanem sokkal inkább a csetlések-botlásoké, a görcsöké. Aki belelapoz Bibó műveibe, az látja, hogy az a túlnyomó többség számára nem teljesíthető emberi, politikai és morális teljesítmény - mondta Gyurcsány Ferenc. Bibó mérce, ami nagyon nehezen közelíthető meg, és alig-alig meghaladható - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc szerint nem véletlen, hogy a 80-as évek sok tekintetben baloldali indíttatású mozgalmának egyik jeles csoportja, akik mára nem baloldalinak gondolják magukat, hanem politikai riválisaik, ők is Bibó környékén keresték az elindulás lehetőségét. Bibó sok tekintetben közös pont lehetne Magyarország számára, a demokratikus bal- és jobboldalnak - közölte a miniszterelnök. A népi gyökereket nagyon jól értő Bibó szerinte inkább a magyar progresszív baloldali hagyományokhoz áll közel, de úgy, hogy egyszerre képes továbbfejleszteni a népi és az urbánus hagyományokat. Baloldalisága sokkal inkább lelki természetű, mint pártpolitikai - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!