Egy egész hét a biztonságért

A bizalom is kellett a feladatok teljesítéséhez
A bizalom is kellett a feladatok teljesítéséhez - © Fotó: Magánarchívum
Pácin – Az Európai Mobilitási Hét Pácinba is megérkezett.

Pácin a Bodrogköz egyik legforgalmasabb települése, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, a helyiek, különösen a gyerekek milyen biztonsággal közlekedhetnek a faluban. A település vezetése ezét is pályázott arra, hogy részt vehessenek az Európai Mobilitási Hét programsorozatában.

Csak festett zebra

– Kicsit kevesebbet kaptunk annál, mint amennyit szerettünk volna, ezért át kellett kicsit gondolnunk az előzetes terveinket – mondja Gégény Zsuzsanna, Pácin polgármestere. – Szerettünk volna eljutni a budapesti állatkertbe, hogy örökbe fogadjunk egy zebrát, de az utazási költség és a belépők ára a nagy részét elvitte volna a megnyert ­összegnek, így erről lemondtunk és a fővárosi helyett a miskolci vadasparkba utaztunk, ami a gyerekeknek ugyanolyan nagy élmény volt.

Talán néhányan nem tudják, a Bodrogközben Cigánd mellett csak Pácinban vannak zebrák, festett gyalogátkelőhelyek formájában, ezért lett volna kuriózum, ha egy valódi zebrát is örökbe tudtak volna fogadni.

– Ezért megmaradunk a festett zebráinknál, amelyből kettő van Pácinban – mondja Gégény Zsuzsanna. – Az egyik az óvoda, a másik pedig az iskola előtt található. Igyekszünk kiemelt figyelmet fordítani a gyermekeink biztonságára.

Biztonságról játékosan

Miután Pácin egyik legismertebb látványossága a Mágócsy-kastély és az azt körülölelő Bárókert, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a programsorozat elemei itt valósultak meg.

– A gyerekeink közül sokan mennek kerékpáron iskolába, a községen átvezető úton nagy az autóbusz-, kamion- és személyautó forgalom, tehát ezekre figyelniük kell – mondja Pácin polgármestere. – Másrészt az általános iskolásaink a közeli Sárospatak és Sátoraljaújhely középiskoláiban tanulnak tovább, ahol szokniuk kell majd a városi közlekedés ritmusát, meg kell ismerniük a fokozottan biztonságos közlekedés szabályait. Éppen ezért közlekedésbiztonsági előadást szerveztünk, melyet totóval zárunk. A festett zebrák apropóján közlekedésbiztonsági vetélkedőt rendeztünk az általános iskolások részére, különös tekintettel a kerékpározással járó tudnivalókra, veszélyekre, az ezzel kapcsolatos környezeti hatásokra és előnyökre. Ehhez kapcsolódóan vetélkedőt társítottunk és a legjobban teljesítőket vittük el a miskolci vadasparkba. Emellett volt terepfutó verseny, az idősebb korosztály számára rövid távú gyalogtúra. Gondoltunk a mozgáskorlátozottakra is, akik elektromos székkel közlekednek, részükre is szerveztünk ügyességi vetélkedőt, természetesen minden biztonsági szempontot figyelembe véve. Igyekeztünk úgy összeállítani a hét programjait, hogy lehetőleg játékos formában hívjuk fel a figyelmet a biztonságos közlekedés fontosságára.

ÉM-BG