Egy csodálatos hét Németországba

Aranyos diákok
Aranyos diákok
Nyíregyháza – A nyíregyházi Arany János Gimnázium már több cserediák programot is zökkenőmentesen lebonyolított, és hosszas szervezés után, most egy németországi úton vehettek részt.

A partnerkapcsolat tavaly novemberben kezdődött, amikor Kuno Paulus a kehli Szakképző Iskola egyik tanára felkereste az intézményt, amely 30 éves jubileumát ünnepelte a közelmúltban – kaptuk a tájékoztatást Kantár Dórától és Kupás Bettinától.
Március 10-n este 9 órakor vágott neki a kis csapat a 18 órás nagy útnak. Első hosszabb megállójuk Münchenben volt, a másik pedig Ulmban. Mindkét helyen felkeresték a város nevezetességeit. Este 7 óra körül értek úticéljuk végére, ahol megismerkedhettek házigazdáikkal. Voltak olyan diákok, akik már előzetesen is beszélhettek partnerükkel e-mailen keresztül, ám akadtak olyanok is, akiknek a helyszínen dőlt el, hogy kihez kerülnek.
Első este a vendéglátócsaládokkal ismerkedtek meg a gyerekek, másnap pedig a partneriskola életébe nyertek bepillantást – mesélték a lányok.

Ill – domos volt megismerni a folyót

Azonban nem csak a szórakozásé volt ez a néhány nap, hanem számtalan olyan ismertre is szert tettek a tanulók, melyek jól jönnek majd az iskolai órák folyamán is. Nem csak az idegen nyelv gyakorlásával gyarapodtak az iskolások, hanem számtalan – csak a tankönyvekben látott nevezetességgel is testközelből ismerkedhettek meg. I

lyen volt Strassburgban az Orangerie-t, az Európa negyed, a katedrálist és az óvárost. Sétahajókáztak az Ill folyón, és
ellátogattunk a Fekete-erdőbe melynek láthatták a legnagyobb vízesését és tanösvényét is.
De nem csak a nyíregyházi fiatalok ismerkedtek meg a vendéglátó országgal, annak hagyományaival, étkeivel és kultúrájával, hanem ők is vittek egy szeletet Nyíregyházából és a magyar kultúra kincseiből.

Mogyorósi Csilla tanárnő fotókkal illusztrált beszámolót tartott, míg a diákok jellegzetes magyar táncokat, verseket, dalokat mutattak be – hangzott az élménybeszámoló. A látottak és hallottak azonban hamarosan megelevenednek a németországi diákok egy része számára, hiszen júniusban ők látogatnak el hozzánk.

Az édes élmények sorát csak tovább fokozta az Aranyosok záróprogramja – már útközben hazafelé – Illkirchben a Csokoládémúzeumi látogatás.

– Sipos Marianna –