Egy csepp retro: Az 1987-es nagy havazás Borsodban

Akt.:
Az 1987-es nagy havazás Borsodban
Az 1987-es nagy havazás Borsodban - © Fotó: Észak-Magyarország archív
Miskolc – Az 1987 januári nagy havazás Borsodban is alaposan felborította a mindennapokat. Előástuk az Észak-Magyarország korabeli számait, és megnéztük, hogyan számoltak be akkor a hóhelyzetről.

“Sűrű hóesés zúdult vasárnap délutántól az országra. Évek óta nem esett már ilyen mennyiségben, s ráadásul metsző hideggel, széllel párosult. A hófúvások miatt közlekedési, ellátási gondokkal küszködött, illetve küszködik megyénk is” – számolt be a hóhelyzetről az Észak-Magyarország 1987. január 13-án.

A kisebb községekbe nem értek el a kenyeret, tejet szállító kocsik, az emberek megfeszített erővel dolgoztak az utak megtisztításán. Az alsóbb rendű utak teljesen járhatatlanná váltak a hóátfúvások miatt, mintegy száz település volt megközelíthetetlen. Encsnél buszok vesztegeltek a hó fogságában, a távolsági járatok és a vonatok pedig többórás késéssel közlekedtek, vagy egyáltalán el sem indultak.

1A képre kattintva nyílik a galéria

A megyei városi és községi tanácsoknál hóelhárítási operatív bizottságok alakultak, melyek a mentési munkálatokat és az egészségügyi ellátást szervezték meg. A legkritikusabb helyzet Encs térségében, valamint a Bodrogközben alakult ki.

Miután elállt a havazás, javultak ugyan némileg az útviszonyok, de azért a tél tartotta magát. Az idő nem enyhült, sőt: az extrém hideg nehezítette tovább a mindennapokat. Január 13-án, reggel háromnegyed 7-kor mínusz 26,6 fokot mértek Miskolcon, míg Szendrőládon mínusz 30 fokig süllyed a hőmérő higanyszála. Az utak csúszósak, jégbordásak voltak, a körömi kompnál megfagyva leltek rá egy emberre. A nehezen megközelíthető iskolákban tanítási szünetet, míg a Diósgyőri Gépgyárban január 14-16. között munkaszünetet rendeltek el.

Azóta is emlegetjük az 1987-es nagy telet és az egész ország életet felforgató hatalmas havazást.


Amikor megbénult az egész ország - Az 1987-es nagy havazás
Totális káosz, megbénult közlekedés, fogságba esett települések, tankkal kiszállított kenyér - 30 évvel ezelőtt ezen a napon fordította fel fenekestül az ország életet a hatalmas havazás. Ön emlékszik még rá? Hol volt, mit csinált 1987 januárjában? 1987. január 10-én este kezdett el hullani a hó...