Egy csepp figyelem telefonon is

Az Egy csepp figyelem Alapítványt támogatják azok a T-Com vagy T-Mobile előfizetők, akik márciusban és áprilisban a Telekom Adományvonalat hívják a 1788-as számon. A hívás ára 100 forint, Domino előfizetésről kezdeményezett hívás kivételével az összeg áfamentes. A két hónap alatt befolyt összeg teljes egészében az alapítványé lesz, amelyet ingyenes szűrések finanszírozására kíván fordítani.

A tavaly indult kezdeményezést folytatva az Alapítvány 2007-ben újabb 100 középiskolának adományoz vércukormérő készüléket. A cukorbetegség 2-es típusa ugyanis egyre gyakoribb a fiatalok körében is a nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód következtében. Ezen kívül 6 egyetemen tartanak majd ingyenes szűrővizsgálatokat, valamint előadásokat, és idén is megrendezik a több, mint tízféle ingyenes szűrésre és családi programokra lehetőséget adó világnapot.

A szűrések célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, annak életveszélyes, illetve visszafordíthatatlan szövődményeire (vakság, infarktus, lábamputáció, agyvérzés), valamint arra, hogy egészséges táplálkozással, mozgással, és rendszeres szűrővizsgálatokkal a többszázezer embert fenyegető 2-es típusa elkerülhető.

A másik cél az esetleges 1-es típusú, fel nem fedezett cukorbetegek orvoshoz irányítása, mert minél előbb kezelik a betegséget, annál nagyobb az esély az akár életveszélyes szövődmények elkerülésére.

Az Egy csepp figyelem Alapítványt 2005 nyarán Erős Antónia hozta létre a cukorbetegség korai felismeréséért. Még ebben az évben indította el az Alapítvány a patikai vércukormérő programját, melynek keretén belül, a kijelölt patikákban mindenki ellenőrizhette saját vércukorszintjét.

A cukorbetegség több mint egymillió embert érint Magyarországon. Félmillió kezelt cukorbeteg mellett több mint ötszázezer ember él a megengedettnél magasabb vércukorszinttel anélkül, hogy tudna betegségéről. Egyes becslések szerint ez az adat az elkövetkező 20 évben megkétszereződhet, így mindenképpen szükség van minden korosztály tájékoztatására, és szűrővizsgálatára.