Egy betűért életfogytig bűnhődnek a mezőzomboriak?

Akt.:
Nagy bajban vannak a mezőzomboriak
Nagy bajban vannak a mezőzomboriak - © Fotó: ÉM-archív
Akár 18 pontot is levonhatnak a Mezőzombor megyei II. osztályú labdarúgó csapatától.

A Tokaj-hegyaljai település együttese a Keleti csoportban szerepel és ha jogerőre emelkedik a Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága fegyelmi bizottságának határozata, akkor a gárda alighanem lelép a sportág térképéről…

Hatan is elnézték

A történet különleges, talán azt is írhatjuk, hogy szűkebb pátriánk futballéletében példátlan.

– A mezőzombori Pangyelka Dávid nem rendelkezett az életkorára előírt versenyengedéllyel, ezért nekünk, a szabályok értelmében, 18 pont levonását kellett elrendeltünk – kezdte Friedl Csaba, az MLSZ Megyei Igazgatósága fegyelmi bizottságának elnöke. – Az érintett játékos hat mérkőzésen szerepelt szabálytalan igazolással, s ezeken a meccseken 12 pontot gyűjtött a Mezőzombor. A 12 pontot levontuk, továbbá találkozónként 1-1 büntetőpontot is ki kellett osztanunk, így jött össze a mínusz 18 pont.

Arra a kérdésre, hogy ki és mikorra vette észre a mulasztást a fegyelmi bizottság első embere így felelt:

– Hat játékvezető szemet hunyt az adminisztratív hiba fölött – folytatta Friedl Csaba, majd így folytatta: – A hetedik azonban észrevette és ezután indítottunk fegyelmi vizsgálatot, majd született meg a klubot elmarasztaló határozatunk. Arra pillanatnyilag még nem tudok válaszolni, hogy a hibázó síposok milyen „jutalomban” részesülnek, ez még a jövő zenéje.

E helyett I

Mit jelent a gyakorlatban az életkorra előírt versenyengedély hiánya? – ezt tudakoltuk meg Andó Józseftől, a versenybizottság titkárától, aki válaszában elmondta: Pangyelka Dávid ifjúsági, úgynevezett I-betűs versenyengedéllyel játszott hat mérkőzésen, holott mivel már elmúlt 18 esztendős, az E-betűs engedélyt kellett volna kiváltania. A fegyelmi bizottság pedig, mint jogalkalmazó, nem mérlegelhet, a szabályok minden sportszervezetre egyformán érvényesek.

Fercsák Andrást, a mezőzomboriak szakosztályvezetőjét nagyon megviselte a súlyos büntetés.

– Nem tudok napirendre térni a történtek fölött – közölte a sportvezető. – Egy fatális véletlenről van szó, olyanannyira, hogy majdnem mindenki átsiklott fölötte. Az 1993-as születésű Pangyelka Dávid tavaly még ifi volt, az idén már felnőtt, ezt azonban, ha mondhatom, elnéztem. Tudom, hogy a szabály az szabály, de természetesen beadjuk fellebbezésünket. Védekezésünket arra alapozzuk, hogy nem történt csalás, hiszen Dávid a saját nevén, a saját adataival és fényképével, érvényes sportorvosi engedéllyel szerepelt. Vagyis senkit nem tévesztettünk meg, senkit nem csaptunk be és nem is jutottunk senkivel szemben sportszerűtlen előnyhöz. Egy adminisztrációs hiba történt, egy digitális, szaknyelven szólva klikkelési malőr, ha úgy tetszik, egy betű elütése – életemben először csináltam ilyet, és nagyon rá is fáztam. Mi ennek a gyakorlati jelentősége? Szerintem semmi, vagy talán 500 forinttal drágább lett volna számunkra ez a bizonyos versenyengedély. Felhívom a figyelmet arra, hogy az engedélyt a kiadó szerv köteles ellenőrizni: az MLSZ Megyei Igazgatóságán dolgozók sem vették észre a hibát, amely fölött hat játékvezető is szemet hunyt. Ők valamennyien pénzért dolgoznak, vagy fújják a sípot, ellentétben velem, aki társadalmi munkában szolgálom a labdarúgást és most nekem kell elvinnem a balhét. A 18 pont levonása számunkra felér egy életfogytiglani büntetéssel, hiszen ennek következtében kiesünk a megyei II. osztályból. Olyan ez, mintha csak a 10. fordulóban kapcsolódtunk volna a pontgyűjtésbe, de annyit már nem tudunk szerezni, hogy megkapaszkodjunk.

Visszalépnek?

A szakosztályvezető nem csupán a kieséstől fél, hanem egyenesen a visszalépésről beszélt:

– Ha jogerőre emelkedik a határozat, már mehetünk is a vágóhídra, mert nem lesz esélyünk a bennmaradásra. Arra kérem majd az illetékeseket, hogy ilyen nevetséges hiba miatt ne töröljenek el minket, hiszen negyven igazolt játékosunk van. Emberek vagyunk, valamennyien reggeltől estig rohanunk, a foci szeretetéért dolgozunk, ránk legalábbis ezek vonatkoznak. Amikor egyébként elkészítjük a fellebbezésünket, ahhoz csatolni fogjuk volt ellenfeleink képviselőinek nyilatkozatát is. Legalábbis személy szerint úgy gondolom, hogy a sportszerűség szellemében aláírják majd kérvényünket, hogy ne vonjanak le tőlünk egy pontot sem.

ÉM-KT

A Kelet csoport állása

1. Sátoraljaújhely 9 8 1 – 35-3 25
2. Erdőbénye 9 7 2 – 29-10 23
3. Tokaj 9 6 1 2 26-9 19
4. Mád 9 5 4 – 23-7 19
5. Mezőzombor 9 6 – 3 21-15 18
6. Bodroghalom 9 4 2 3 26-23 14
7. Hollóháza 9 4 1 4 19-20 13
8. Kenézlő 9 3 3 3 14-19 12
9. Pácin 9 3 3 3 18-25 12
10. Nagyrozvágy 9 3 2 4 14-22 11
11. Bodrogkisfalud 9 3 1 5 15-19 10
12. Tiszakarád 9 2 3 4 13-17 9
13. Szerencs 9 2 3 4 20-35 9
14. Tarcal 9 1 1 7 15-27 4
15. Pálháza 9 1 – 8 9-33 3
16. Boldogkőváralja 9 – 1 8 12-25 1