Egy belső CIA-jelentős felelősnek tartja a CIA vezetőségét szeptember 11-ért

Egy két évvel ezelőtt készült belső ellenőrzés a CIA vezetőségét is felelőssé teszi azért, hogy a nem hiúsította meg a New York és Washington elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadást. Ez derül ki az ellenőrzésről készült beszámolóból, amelyet – a titkosítás feloldásával – magyar idő szerint szerdára virradóan hoztak nyilvánosságra Washingtonban.

A CIA főellenőre által összeállított jelentés név szerint javasolta George Tenet akkori CIA-igazgató és más CIA-vezetők felelősségre vonását.

A jelentés szerint Tenet nem dolgoztatott ki átfogó stratégiát az Al-Káida elleni harcra, holott saját maga is hangoztatta ennek szükségét.

A jelentés azért is hibáztatja Tenetet, hogy nem rendezte azt a vitát, amely megakadályozta az együttműködést a Központi Hírszerzési Hivatal és a Nemzetbiztonsági Hivatal

A beszámoló kifogásolja, hogy a CIA vezetői nem használtak fel minden antirterrorista célra rendelkező pénzösszeget, mert ezek egy részét más tevékenységek finanszírozására fordították. A CIA antiterrorista központjának – amelynek fő feladata az volt, hogy megfigyelje az Al-Káida vezérét, Oszam bin Ladent – nem volt feltöltve a személyi állománya, és a központ különböző részlegei között nem volt koordináció., áll a CIA 2005-ös belső jelentésében.

Maga Tenet most úgy reagált, hogy a jelentés “teljesen hibás”.

A CIA jelenlegi igazgatója, Michael Hayden, aki a jelentés titkosítását feloldotta, kijelentette, hogy nem lát okot visszatérni a főfelügyelő 2005-ös felelősségre vonási javaslatára.