Egy átlagorosz 15 liter tisztaszeszt iszik egy évben

A rendszerváltozás óta Oroszországban csaknem megháromszorozódott az alkoholfogyasztás – jelentette be hétfőn az orosz fogyasztóvédelmi hivatal.

Míg 1990-ben egy főre 5,4 liter tiszta szesznek megfelelő alkoholfogyasztás jutott, addig 2005-ben csaknem a duplája, 9,7 liter. Ezek az orosz országos tisztifőorvos adatai, amelyeket a fogyasztóvédelmi hivatal weboldala idéz.

A tisztifőorvos hozzáteszi, hogy az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt “a kettős rendeltetésű alkoholtartalmú folyadékok” fogyasztása. Ezek az illatszerek és a háztartási vegyszerek. Ezeket is beleszámítva az orosz tisztifőorvos fejenként évi 15 liter tiszta szeszre becsüli az oroszok alkoholfogyasztását.

Az oroszok alkoholfogyasztásában az utóbbi években megnőtt az alacsony szesztartalmú italok (elsősorban a sör) aránya. A sörgyártás például hatszorosára nőtt 1998 óta.

Az alkoholbetegek számát 2,3 millióra teszik – a 142 milliós lakosságból. Bár az alkohollal összefüggő halálesetek száma csökkent, még mindig az összes oroszországi elhalálozás 12 százaléka kapcsolatos az ivással.