Egy amerikai tábornok szerint történelmi jelentõségû Marjah elfoglalása

Történelmi eseménynek nevezte egy amerikai katonai parancsnok csütörtökön, hogy felhúzták az afgán zászlót a tálibok legnagyobb déli erõsségének tartott Marjah városában. Larry Nicholson brigádtábornok, az amerikai tengerészgyalogság dél-afganisztáni parancsnoka azt mondta: “a nap történelmi, de még nincs itt a végsõ gyõzelem”.

Február 13-án kezdõdött a tálib-hatalom 2001-es megdöntése óta a legnagyobb hadmûvelet, amelyben több mint tizenötezer afgán valamint amerikai, brit, észt és dán NATO-katona vett részt. Az offenzíva célja az volt, hogy a kormány az ellenõrzése alá vonja a tálibok kezében lévõ Marjah városát, ahol becslések szerint ezer fegyveres állomásozott.

A “Mosztarak” (“Együtt”) fedõnevû hadmûvelet elõl sok civil menekült el a városból. A NATO a jelentések szerint szórólapokkal figyelmeztette a helyieket a készülõ offenzívára, hogy még idõben el tudjanak menekülni. A szórólapok megneveztek több feltételezett lázadó vezetõt, és felszólították a helyieket, hogy hagyják el a lázadók területét, vagy meghalnak. A figyelmeztetések ellenére sok civil maradhatott a városban.

A város elfoglalását követõen csütörtökön Helmand tartomány kormányzója húzta fel az afgán zászlót, miközben a ceremóniát több száz helybéli, valamint amerikai, brit és afgán katonai vezetõ figyelte. Az AFP szerint miközben tartott a ceremónia, a város több része felöl lövöldözések zaját lehetett hallani.

A NATO bejelentése szerint 13 külföldi katona halt meg a hadmûveletben. Humanitárius szervezetek azt közölték, hogy drámai a helyzet a városban, komoly hiány van élelmiszerbõl, gyógyszerbõl és egyéb létfontosságú termékbõl. A NATO pedig azt közölte, hogy az üzletek és a klinikák újra megnyitottak, és új üzletek, például zöldség-gyümölcs boltok, telefon, komputer és más elektronikát kínáló üzletek is kínálják portékáikat már.