Egy 16 éves feltörte a több milliós netes pornószűrőt

Az ausztrál kormány hétfőn elismerte, hogy nem létezik megkerülhetetlen internetes oldalszűrő, miután egy tinédzsernek sikerült feltörnie azt a több millió dollárért kifejlesztett programot, ami a pornóoldalaktól tartotta volna távol a gyerekeket.

A 16 éves Tom Woodnak alig fél órára volt szüksége, hogy hatástalanítsa az ausztrál kormány által a családoknak ingyen biztosított szűrőprogramot. A tinédzser elmondta: 84 millió dollárért (13 milliárd forint) eléggé feltörhetetlen szűrőt várt, de már fél órás próbálgatással sikerült kijátszania az alkalmazást. A programot ráadásul úgy sikerült megkerülnie, hogy az látszólag működik, így a szülők azt gondolhatják: csemetéjüknek esélye sincs eljutnia egy szex oldalra.

A kommunikációs miniszter az esettel kapcsolatban elmondta, hogy az ilyen programok mindig a fiatalok célpontjai lesznek, és egy ilyen szűrő sem nyújt teljes védelmet. A szűrő egyike volt azoknak az intézkedéseknek, amellyel az ausztrál kormány megpróbálja biztonságosabbá tenni az internetet a gyerekek és a családok számára.