Egy 101 évvel ezelőtti repülést ismételnek meg

Elindul vasárnap három francia hőlégballonos, hogy megismételje azt az utat, amit ez idáig csak egy nő tett meg, 1909-ben. A három férfi Nancy-ból akar Angliába eljutni a csatorna fölött pontosan azon az útvonalon, amelyen 101 évvel ezelőtt teljesítette a feladatot Marie Marvingt, az akkori idők kezdetleges ballonjával.

A Chicago Tribune annak idején a legkülönlegesebb nőnek nevezte Jeanne d’Arc óta Marie Marvingt-ot, aki egyébként 88 éves korában, 1963-ban halt meg. “Egy nap azt mondtam magamnak: meg kell csinálnom:”- mondta a mostani vállalkozás egyik résztvevője, Benoit Pelard, aki foglalkozását tekintve hoteligazgató. Két társa tapasztalt hőlégballonos. Egyikük Laurent Lajoye, másik pedig a gázos ballonrepülés világbajnoka, Sebastien Rolland.

Marie Marvingt, aki korának ünnepelt sportolója, hegymászója és repülőse volt, 1909. október 26-án indult el ballonjával. Ő nem törődött a széllel, és még célállomást sem tűzött ki magának: csak repült. A három férfi ezer méteres magasságban akar repülni éjszaka, nappal pedig kétezer méterre emelkednének. Van GPS-szük, és rádiókapcsolatot is tartanak majd, de életmentő csónakjuk nincs, ha a tengerben esnének.

Marie Marvingt egyébként egy bombázó gépet vezetett az első világháborúban, amit sebesülés nélkül élt túl. A két világháború között riporterként dolgozott, és élete nagy részét a légi mentés ügyének szentelte. Ő volt a világon az első diplomás légi ápoló. Még nyolcvan évesen is repült helikopterrel.

“101 éve óta nem csak a technika változott, az akkori időkhöz képest manapság nagy a légi forgalom, és manapság leginkább a Párizs-Brüsszel útvonalat kell elkerülni, ráadásul Anglia fölött korlátozott a repülési magasság.”- mondta Pelard. A tervek szerint jó szél esetén 24 és 36 óra között tudják teljesíteni a távot.

– Független Hírügynökség –

 
hirdetés


hirdet�s