EGÉSZSÉG – Zöldséget, zöldséget, zöldséget kell enni – szívproblémák ellen

A nyugati étrend nem jó a szívnek, bizonyította be egy új kanadai tanulmány. A sok zöldség és gyümölcs fogyasztása hasznos, a keleti diéta pedig közömbös a szívbetegségek szempontjából.

Az Interheart elnevezésű felmérés arra az eredményre vezetett, hogy a sok sült és sózott ételt, húst tartalmazó nyugati étrend 35 százalékkal növeli a szívinfarktus kockázatát, szemben a sült és sózott ételeket nem tartalmazó étrenddel. Ez független attól, hogy a páciensek a világ mely pontján élnek.

A kutatók által óvatos diétának nevezett étrend, amelyben sok a nyers vagy főzött zöldség és gyümölcs, 30 százalékkal csökkentette a szívinfarktus kockázatát.

A keleti étrend nem nagyon befolyásolta a szívbetegségek kialakulását. A keleti ételek ugyan általában gazdagok zöldségben, vitaminokban és antioxidánsokban, amelyek hasznosak, ám ezt a kedvező hatást lerontja az ugyancsak bőségesen használt szójaszósz és tofu magas sótartalmával.

A kutatási programban az az újszerű, hogy a világ több mint 260 kórházában 16 ezer szívbeteget kérdeztek ki étkezés szokásáról. A korábbi hasonló vizsgálatok többnyire csak a fejlett országokra terjedtek ki.

Közép-Európát Horvátország és Lengyelország képviselte a felmérésben.

A szívbetegség 25-30 éve még valóban nyugati “specialitás” volt, azóta viszont gyorsan harapódzik el a fejlődő és közepesen gazdag országokban is, a nyugati étrend terjedésével. Ma már a világ összes szívbetegeinek 80 százaléka szegény és közepes gazdagságú országból kerül ki.

A kutatási beszámoló az amerikai szívgyógyász szövetség Circulation című szaklapjában jelent meg kedden.Sporthírek