EGÉSZSÉG – Vissza akarják fogni az antibiotikumok használatát Angliában

Az angol és a walesi háziorvosokat felszólította a társadalombiztosítás, hogy ne írjanak fel antibiotikumokat köhögésre és náthára. A brit társadalombiztosítás szerint túl sok pénz megy antibiotikumra, másrészt a fölösleges használat fokozza a gyógyszerrel szemben ellenálló baktériumok kialakulását.

A brit egészségügyi pénztár szerint 2007-ben 38 millió esetben írtak fel a háziorvosok antibiotikumot. Ez 175 millió fontba (50 milliárd forintba) került a biztosítónak.

A statisztikák azt mutatják, hogy Angliában és Walesben az emberek egynegyede felső légúti panaszokkal fordul orvoshoz. Az esetek 60 százalékában ilyenkor (felső légúti gyulladásra) írnak fel antibiotikumot a háziorvosok. Holott ezeket a gyulladásokat legtöbbször vírusok okozzák, amelyek ellen az antibiotikumok hatástalanok.

A brit egészségügyi pénztár angliai és walesi konzultatív szerve útmutatót adott ki a háziorvosoknak, hogy milyen esetben rendeljenek antibiotikumokat. Ebben szerepel az is, hogy az orvos mikor írjon fel antibiotikumot későbbi kiváltásra, arra az esetre, ha a panaszok súlyosbodnak.