EGÉSZSÉG – Veleszületett szívelégtelenség esetén gyakoribb a csonttörés

Négyszer gyakrabban fordul elő csonttörés azoknál, akiknek veleszületett szívelégtelenségük van, mint az akut szívproblémákban szenvedőknél, derítették ki kanadai orvosok az Albertai Egyetemen.

A kutatók több mint 2 ezer vele született szívelégtelenségben szenvedő és 14 ezer akut szív- és érrendszeri panasszal kórházba került pácienst követtek figyelemmel.

Azt találták, hogy a szívproblémákkal való kórházi kezelés után egy éven belül a vele született szívelégtelenségben szenvedők 4,6 százalékával fordult elő csonttörés.

Az akut szívproblémásoknál egy év után csak 1 százaléknak volt csonttörése.

Még ha az adatokat korrigálták is, figyelembe véve a csontritkulásra adott gyógyszerek hatását, akkor is az jött ki, hogy a krónikus szívelégtelenségnél sokkal magasabb a csonttörés kockázata, mint másoknál.

A kutatásvezető Justin Ezekowitz szerint nem világos a krónikus szívelégtelenség és a csonttörés közötti összefüggés. Az egyik feltevés az, hogy az ilyen betegek szervezetében kalcium- vagy D-vitaminhiány lép fel.

A másik feltételezés szerint a szívbetegeknél magasabb a a vér nátrium-kálium egyensúlyát szabályozó aldoszteron hormon szintje, és ez fokozhatja a szervezet kalciumürítését. Emiatt a mellékpajzsmirigyek növelik hormontermelésüket, hogy visszaálljon a vér kalciumszintje, de ez csak a csontok kalciumtartalmának rovására lehetséges.

További magyarázat lehet az, hogy a krónikus szívelégtelenségben szenvedők kevesebbet mozognak, ami a csontok tömegének csökkenéséhez vezet.

A kanadai orvosok rögtön felvetették, hogy az összefüggés kiderítéséig is jobban kellene szűrni csontritkulásra a krónikus szívbetegeket.

A kutatási beszámoló az amerikai szívgyógyász szövetség Circulation című szaklapjában jelent meg kedden.