EGÉSZSÉG – Év végéig zárva marad a legnagyobb orvosiizotóp-gyár – fennakadások a rák- és szívbetegek kezelésében

Legalább ez év végéig működésképtelen marad az a kanadai nukleáris reaktor, amely a világ orvosi radioizotóp szükségletének egyharmadát állítja elő – jelentették be az ottawai hatóságok. Az 50 éves izotópgyártó reaktort a nehézvíz szivárgása miatt állították le májusban.

A hiba kijavításához szükséges leállást májusban még csak három hónapra tervezték. A legújabb információk szerint azonban bizonytalan, hogy még mennyi ideig tart a munka.

A hosszúra nyúló leállás zavarokat fog okozni az orvosi radioizotóp-piacon, mert ez a reaktor állítja elő a világ szükségletének egyharmadát, de ezen belül a molibdén 99 izotópból a világszükséglet 40 százalékát.

A Chalk River-i nukleáris laboratórium NRU reaktorában gyártott izotópot rák-, szív- és csontbetegségek diagnosztizálásra, és – beteg sejtekbe való bejuttatással – kezelésre használják.

A kanadai természeti kincsek minisztere, Lisa Raitt és az egészségügyi miniszter, Leona Aglukkaq közös nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a tervezettnél hosszabbra nyúló leállás miatt “ezen a nyáron Kanadában és a világon is jelentős hiány lesz orvosi radioizotópból”. A legkritikusabb helyzetre augusztusban kell számítani, emelte ki a két kanadai miniszter közös nyilatkozata.

Ugyanezt a reaktort már leállították 2007 végén is, előbb rutin karbantartásra, amelyet azonban meghosszabbítottak egy kiegészítő szerelés céljából. A leállás akkor is ellátási zavart okozott a radioizotópok piacán. Később 2008-ban is volt egy üzemzavar a reaktorban.