EGÉSZSÉG – Sztrájkolnak az orvosok, mert halálos fenyegetést kaptak Irakban

Azt követelik iraki orvosok, hogy operáció előtt a betegek és a hozzátartozók nyilatkozatban mondjanak le az erőszak alkalmazásáról arra az esetre, ha a műtét nem sikerül.

Az iraki fővárostól 100 kilométerre fekvő Kerbalában több mint 200 orvos lépett sztrájkba, mert halálos fenyegetést kaptak sikertelen orvosi beavatkozás után a hozzátartozóktól. Az orvosok bezárták rendelőjüket, és addig nem veszik fel a munkát, amíg a kormány nem garantálja biztonságukat.

A sztrájkoló orvosok egy része Kerbala legnagyobb közkórházában dolgozik.

A sztrájkoló iraki orvosok rendőri védelmet is kérnek, követelik, hogy a hozzátartozóktól jövő halálos fenyegetést minősítsék terrorcselekménynek, a kártérítési ügyekben pedig a kormány nyújtson jogi segítséget az orvosoknak.

Az iraki kormány szeptemberben bejelentette, hogy az orvosoknak engedélyezni fogja az önvédelmi lőfegyver viselését. A 2003-as amerikai vezetésű invázió óta ugyanis a felkelők nagyon sok orvost öltek meg.

Az orvosi kamara egyik vezetője szerint a műtét közben meghalt páciensek hozzátartozóinak el kell fogadniuk, hogy az orvosi beavatkozás nem mindig hozza meg a várt eredményt.

“Mindenki tudja, hogy a sebészi beavatkozás veszélyes, a siker esélye pedig sokszor csekély, nem is beszélve Isten akaratáról” – mondta a kamara elnöke. Hozzátette, hogy Irakban gyakran bonyolult műtéteket is elavult eszközökkel kell végrehajtani.