EGÉSZSÉG – Profi focista erőnlét kell a doboláshoz

Egy rockegyüttes dobosának ugyanolyan erőnléttel kell rendelkeznie, mint egy első ligás profi focistának, állapították meg brit orvosok. Egy dobos koncert közben nem kevesebbet dolgozik, mint a csatár egy bajnoki meccsen- olvasható az Independent című brit napilap internetes oldalán.

Eszerint a Blondie együttes dobosát, Clem Burkét éveken át vizsgálták koncertezés közben. Olyankor az átlagos pulzusszáma 140 és 50 között volt, de ritkán elérte a 190-et is. Óránként 400-600 kalóriát égetett el a dobolással.

Vizsgálták a pulzusát, oxigénfelvételét, vérének tejsavtartalmát próbák és koncertek közben. A kutatási program a Chichesteri Egyetem és a Gloucestershire-i Egyetem közös projektje volt.

Kiderült, hogy egy rockdobosnak igazság szerint még jobb erőnléttel is kell rendelkeznie, mint egy profi labdarugónak. Egy focistának ugyanis évente 4-5 meccse van, de egy rockzenész 100 koncertet is ad. Ráadásul a futballistáknak kéthetente van egy bajnoki meccsük, a rockzenészek meg turné idején naponta koncerteznek.

A kutatást végző egyik orvos szerint ha egy szakember látja a dobos, Burke vagy egy első ligás focista 90 percen át mért szívadatait, nem tudja megmondani róluk, hogy melyik kié.

A Clem Burke Dobprogram finanszírozásába beszállt a brit egészségügyi minisztérium is, mert az eredményeket fel akarják használni az elhízott és kallódó gyerekekkel való munkában. A Gloucestershire-i Egyetemen most ebből a célból külön doblaboratórium is épül.