EGÉSZSÉG – Per a light cigaretták megtévesztő megnevezése miatt Amerikában

Az amerikai legfelső bíróságon megkezdődött a per arról, hogy a “light” megjelölés kevésbé veszélyesnek tünteti-e fel a cigarettákat. Ha a bírák igent mondanak, akkor a nagy dohánygyárak csillagászati összegű kártérítéseket lesznek kénytelenek fizetni.

A pert három amerikai indította, akik 15 éven át szívtak Marlboro Lightot és Cambridge Lightot. A kereset tárgya az, hogy a light megjelölésű cigaretták kevésbé ártalmasak-e, mint a nem lightok. Orvosi szakértők szerint a light cigaretták a kisebb kátrány- és nikotintartalmuk ellenére ugyanolyan ártalmasak az egészségre, mint a többi.

A per tehát arról szól, hogy a dohánygyárak mindenféle trükkel igyekeznek eladni portékájukat.

Az alperes az Altria cég, ennek tulajdonában van a Philip Morris, amelynek legismertebb márkái közé tartozik a Marlboro vagy a Benson and Hedges. Az Altria azzal védekezik, hogy tiszteletben tartotta a cigaretták felirataira és a dohányreklámokra vonatkozó országos előírásokat.

Korábbann Maine államban – ahol a per kezdődött – a bíróság az Altria dohánygyárnak adott igazat. Az ügy fellebbezés után került a legfelső bíróság elé.